Nakon potonuća broda 130 nestalih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 130 putnika smatra se nestalima nakon potonuća brodice koja je prevozila Rohingya muslimane, izbjeglice iz sela Sabrang u Bangladešu, prema Maleziji, izvijestila je u srijedu policija u Bangladešu, a potvrdila organizacija za obranu te muslimanske manjine u Mianmaru. 

Policijski inspektor iz Teknafa na jugoistoku Bangladeša Mohammad Farhad rekao je da je brod potonuo negdje između Mianmara i Bangladeša, na putu prema Maleziji. Iz bangladeškog sela Sabrang isplovio je u subotu, a potonuo je u nedjelju ujutro. Preživjelo je šest ljudi, među kojima i 24-godišnji mladić koji je policiji kazao da mu nije poznata sudbina ostalih, jer je bila noć i jer se borio za vlastiti život. 

"Brod je ilegalno plovio prema Maleziji", rekao je Farhad, dodavši kako su vlasti već kontaktirale obitelji nestalih izbjeglica.

Ujedinjeni narodi smatraju da oko 800.000 pripadnika Rohingya muslimana koji žive u Mianmaru i Nagladešu predstavlja najprogonjeniju manjinu na svijetu. Oni su već desetljećima žrtve neprestanih progona, imaju ograničen pristup obrazovanju i zdravstvenoj skrbi, prisiljava ih se na rad, a često im se protuzakonito oduzima zemlja. 

Zbog takvih uvjeta života neprestano su u progonu, osobito oni koji žive u Bangladešu. Nedavni krvavi sukobi ponovno su potaknuli novi val njihova izbjeglištva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter