Nakon pola stoljeća propadanja saniran krov crkve

(Arhiva Jadranka DREMPETIĆ)
(Arhiva Jadranka DREMPETIĆ)

Nakon što su se nekadašnji benediktinski samostan sv. Mihovila nad Limom i njegove dvije crkve desetljećima sve više urušavali, dajući poražavajuću sliku nebrige za povijesnu baštinu, konačno im se smiješe bolji dani. Smješten na kraju sela Kloštar, kojemu i daje ime, samostan su podigli benediktinci u 11. stoljeću i pripadao im je sve do sredine 17. stoljeća. Prije više od tri stoljeća pretvoren je u feud, prije dva preuređen, dok je zadnjih pedesetak godina, točnije od 1966. kada je zadnji put na njemu vršena sanacija, propadao.

Gospodarska zgrada, stari klaustar, crkvica Djevice Marije i velika samostanska crkva iz 11. stoljeća propadale su - zbog zuba vremena - ali još više ljudskog faktora, odnošenja obrađenog kamenja, posebice ploča i erti. Dio je ulaza naknadno zazidan kako bi se spriječio ulazak znatiželjnika i lopova, ali je kompleks i dalje bio u jadnom stanju. Najveći uzrok tomu bili su neriješeni vlasnički odnosi, spletom raznih nedorečenosti, nebrige i pukih grešaka - kao vlasnici redali su se, spominjali ili pokušavali uknjižiti, nekadašnje poduzeće Turist iz Poreča, porečka Riviera, danas Riviera Adria, Plava laguna i općina Sveti Lovreč na čijem je teritoriju do 2006. godine bio Kloštar, sve dok nije postao dijelom općine Vrsar.

Država vlasnik samostana i zemljišta

Danas se situacija iskristalizirala, a kako je na protekloj sjednici općinskog vijeća, na kojoj se raspravljalo o projektu sanacije, rekao vrsarski pročelnik Slobodan Vugrinec, općina je vlasnik svog zemljišta oko samostanskog kompleksa, uključujući i čestice na kojima se nalazi crkvica i krušna peć, dok je vlasnik samostana i zemljišta na kojem se nalazi država. U iznimno je lošem stanju bio krov samostanske crkve i općina Vrsar lani je kandidirala projekt njegove sanacije na natječaj Ministarstva kulture i za njega u ovoj godini dobila 310 tisuća kuna.

Ukupni troškovi stajali su 365 tisuća kuna, a ostatak troškova pokrit će se iz općinskog proračuna. Projekt sanacije krova izradio je mr. sc. Dino Ružić, licencirani statičar, a radove izveo obrt Macuka iz Svetog Petra u Šumi. Radovi su nedavno privedeni kraju, a označili su početak planova daljnje sanacije cijelog kompleksa. Na projektu i snimanju radila je arhitektica mr. sc. Jadranka Drempetić.

- Prvi smo put otišli pogledati stanje objekta u ožujku, kako bi proučili mogućnosti izrade arhitektonskog snimka. Najprije je dogovoreno temeljito čišćenje od raslinja, neophodno kako bi geometar mogao izraditi detaljnu geodetsku situaciju, koja nam je bila osnova za nastavak snimanja. Kako smo snimali i čistili neke dijelove, odmah su ih konzervatori bilježili, kako bi u budućnosti kada se krene s projektnom dokumentacijom uvjetovali obnovu u skladu s principima konzervatorske zaštite, kazala nam je Drempetić, koja je veći dio svog radnog vijeka posvetila zaštiti i obnovi istarske graditeljske i kulturne baštine. (Vedrana HABEREITER, fotografije - arhiva Jadranka DREMPETIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter