Nakon pola stoljeća opet zajedno


Nedavno je u zgradi Pazinskog kolegija simbolično proslavljena 50 obljetnica mature. Od 39 maturanata iz te, 1965. godine, okupilo se njih 12, a došli su iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke, prigodno odjeveni - s majicama na kojima je pisalo "Maturanti '65.". Obišli su sadašnje prostore Pazinskog kolegija - klasične gimnazije i prisjetili se prošlosti, Kolegija i profesora koji su ih učili i vodili te kolega s kojima su se školovali i zajedno odrastali.

Maturu su 1965. godine položili Branko Baf, Florijan Božnar, Alojz Brce, Robert Buršić, Jože Drolc, Felix Kolar, Ivan Kolić, Marijan Kovačić, Stjepan Kozjan, Ivan Krznarić, Marijan Markežić, Janez Nastran, Franklin Nuić, Jože Pacek, Dušan Pavletić, Josip Percan, Bruno Picinić, Paško Siništaj Nue, Angel Šavron, Franc Škulj, Mile Rajković, Ivan Troha i Anton Žgombić te danas pokojni Mate Begović, Vladimir Cuculić, Andrija Depikolozvane, Eduard Eberl, Antun Gašpar, Viktor Kancijanić, Alojz Kavčić, Alojz Kovačić, Dragutin Krmpotić, Janez Kunc, Nikolaj Pavlić, Jakov Prenku, Franjo Rudan, Janez Slabe, Zlatko Vrbanek i Jože Vrtovšek.

U zgradi koja ih vezuje uz brojne uspomene, izgrađenoj 1913.-1914. godine za smještaj učenika tada jedine hrvatske gimnazije u Pazinu, a koja od 1993. godine djeluje kao Pazinski kolegij - klasična gimnazija pod zaštitom sv. Josipa, u kapelici su prisustvovali svetoj misi. Potom su krenuli put mora, u obližnju Funtanu gdje su neki pazinski sjemeništarci godinama odlazili na ljetne ferije. Tu su, u župnoj dvorani uz vodstvo domaćeg župnika vlč. Ivice Butkovića razgledali izložbu o povijesti mjesta, čiji je autor Robert Buršić, upravo jedan od maturanata iz te, 1965. godine. (V. MEDVEDEC)


Podijeli: Facebook Twiter