Nakon pogibije Ceha cešce kontrole autobusa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog stravicne prometne nesrece u kojoj se prošlog tjedna prevrnuo autobus s turistima iz Ceške, MUP i Ministarstvo prometa su za vikend najavili pojacane kontrole teretnog i autobusnog prijevoza.

U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj doznajemo da se provjere, ustvari, provode kontinuirano tijekom citave godine. Nadzor pritom ukljucuje i kontrolu odredbi Zakona o mobilnim radnicima, što ukljucuje vozace autobusa, osobito na dužim relacijama. Prema zakonu, vozaci se moraju odmoriti nakon cetiri i pol sata vožnje, što se kontrolira putem takozvanih tahografa.

Po podacima granicne policije na Rupi, tijekom subotnjeg jutra je u Primorsko-goransku županiju ušlo pedesetak stranih autobusa. Medu njima je bio i autobus gostiju iz Italije koji su putovali u Medugorje. Vozac Omar Fontanal kazao nam je da su na granici prošli sve provjere dokumenata.



- Bilo je još autobusa, sve su nas kontrolirali, no to nije ništa neuobicajeno. Mi, inace, dolazimo iz Italije, s podrucja Venecije, tako da ne putujemo dugo. Nisam cuo da su kontrole nešto pojacane, a ni za nesrecu, no vjerojatno se više kontroliraju oni koji dolaze iz udaljenijih podrucja.

Putujemo u Medugorje, dva smo vozaca i izmjenjujemo se u vožnji prema pravilima, rekao je talijanski vozac i dodao da su u Italiji kazne vrlo visoke.

Na odmorištu Vrata Jadrana prijepodne je bilo ponajviše autobusa domacih prijevoznika. Mahom se radilo o Istranima koji su organizirano odlazili na izlete na Krk ili u Gorski kotar.

Mario Fero, vozac jednog autobusa, tako je komentirao da se reda treba držati. Tijekom radnog vijeka je, kaže, prošao citavu Europu te se imao prilike uvjeriti da su kontrole dosta stroge u zapadnoeuropskim zemljama. Ipak, problema nikad nije imao.

- Danas se sve može kontrolirati. Na tahografu tocno možete vidjeti vrijeme odmora, vrijeme vožnje, brzinu tijekom 24 sata. To se lako može kontrolirati, rekao je ovaj dugogodišnji vozac te dodao da su takve kontrole možda važnije za autobuse koji voze na dugim relacijama zbog zamora vozaca.

Autobusnih gostiju sada ce biti sve manje s obzirom na to da tijekom ljeta na Jadran vecinom dolaze individualni gosti u vlastitom aranžmanu. Ipak, i kod jednih i kod drugih opreza u prometu i pametnog putovanja bez žurbe - nikad dovoljno.


Podijeli: Facebook Twiter