Nakon pet godina gubitaka ponovno uspješno posluju

Brojni uzvanici na proslavi obljetnice Holcima (I. A.)
Brojni uzvanici na proslavi obljetnice Holcima (I. A.)

Ponosan sam što smo uspjeli održati proizvodnju punih 90 godina, te što Holcim još uvijek spominju kao jedan od najboljih primjera privatizacije, rekao je Alan Šišinački, predsjednik Uprave Holcima u Hrvatskoj prigodom proslave obljetnice tvornice cementa održane ovog vikenda u Koromačnu.

- Nije uvijek bilo lako, no sve te godine tvornica je odolijevala stečajnim i predstečajnim postupcima. Ponosan sam što poslujemo otvoreno prema lokalnoj zajednici i što su u proteklih 90 godina od naših proizvoda izgrađene škole, bolnice, mostovi i obiteljske kuće oko nas, rekao je Šišinački i nastavio.

Uspješne inovacije

Posebno su zahtjevne bile protekle tri godine, kad smo kroz Plan 2015 Plus motivirali sve zaposlenike da nakon pet godina gubitaka, ponovno počnemo pozitivno poslovati. Ključna inicijativa bila je fokus na stvaranje dodane vrijednosti našim kupcima, zbog čega smo osnovali Centar za inovacije i projekte. Tako smo u protekle dvije godine na tržište stavili pet novih proizvoda i izgradili dvije galerije betona. S obzirom da su projektanti, arhitekti i direktni kupci prepoznali ovu vrijednost, siguran sam da će Holcim i u budućnosti biti predvodnik novih ideja u građevinarstvu, rekao je Šišinački na početku svečanosti koja se održala u prostoru pred tvornicom.

Načelnica Općine Raša Glorija Paliska Bolterstein izrazila je zadovoljstvo što ta tvornica posluje upravo na području općine na čijem je čelu.

- Tvornica cementa u Koromačnu sa svojih 90 godina predstavlja temelj industrije u Istri. Čestitam vam što ste uspješnim poslovanjem očuvali proizvodnju te na taj način doprinosili razvoju Općine Raša i Istarske županije. Sigurna sam da će Holcim svojim vrijednostima i načinom poslovanja i u budućnosti nastaviti doprinositi razvoju Općine i privlačenju drugih investitora, rekla je ona.

Brojni uzvanici uživali su u cjelodnevnom programu koji je organiziran povodom rođendana te u 21. Danima otvorenih vrata tvornice. Ovogodišnja tema bila je "Zdravlje i sigurnost" te su iz tog razloga posjetiteljima svoj rad predstavile razne interventne službe, poput policije, vatrogasaca, Gorske službe spašavanja, Crveni križ, Centar za sigurni Internet, ali i Holcimova grupa za sigurnost.

Program za učenike

Organiziran je i program za učenike osnovnih i srednjih škola „Daj ruku da pronađem pravo zanimanje“ u kojem su zanimljiva radna mjesta predstavili Holcim, Murexin, Rockwool i TE Plomin, a edukativne mogućnosti SŠ Mate Blažine, Politehnika i Fakultet ekonomije i turizma iz Pule te Rudarsko geološko naftni fakultet iz Zagreba. Učenici Osnovne škole Ivan Batelić iz Raše predstavili su se glazbenim i dramskim programom.

Spomenimo da je 1926. godine tvornicu cementa u Koromačnu osnovalo društvo Giuseppe Conigliaro S.P.E.M.A. iz Palerma. Danas osim tvornice u Koromačnu, Holcim u Hrvatskoj ima još devet proizvodnih i distribucijskih lokacija u šest županija. (Ivana AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter