Nakon Outlooka akcija odreda za cistocu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U kampu Puntižela uživat cete u blagoj mediteranskoj klimi, kristalno cistome moru te jedinstvenom pogledu na brijunsko otocje, barem do dolaska "outlookovaca", koji su ove godine na Puntiželu stigli 1. rujna. Dva dana prije toga Štinjancima su redari poceli braniti prolazak u kamp, ali i na plaže na kojima se uobicajeno kupaju. Nakon tjedan dana, u srijedu, kamp je napokon otvoren, ali ono što ih je docekalo teško je opisati rijecima.

Gomila ostavljenih dragocjenosti


Poput scena iz nekog filma katastrofe - gomile svakakvog smeca iz kojih izviruju ostavljeni šatori koje posjetitelji festivala ocito nisu uzimali sa sobom, plasticne caše, razbacane tenisice i japanke, staklene boce, majice, ostaci hrane i iskorišteni kondomi... samo je dio smeca koje prekriva gotovo cijeli kamp. Iako mnogi radnici užurbano ciste i dijelovi vec izgledaju sasvim pristojno, plaže kampa još uvijek izgledaju toliko odvratno da bi se na njima malo tko poželio okupati.



Iz prica lokalnih mladica doznajemo da nakon završetka festivala dva dana nitko nije puštan u kamp jer je situacija bila katastroficna, a pojedinci koji su imali dozvolu za ulazak "krstarili" su kampom u potrazi za ostavljenim dragocjenostima. Skupilo se svega - mobitela, fotoaparata, novcanika i brdo kovanica eura, kuna, funti. U srijedu su kamp poceli obilaziti skupljaci ostalog. Jedni su skupljali samo boce, kojih je bilo u nevjerojatnom broju, drugi su uzimali ostavljene šatore, treci samo klinove... Grupica mještana, kako smo doznali, sakupila je dva velika najlona igli i odnijela to na recepciju kampa, no to nam tamo nisu htjeli potvrditi.

Gosti kampa ogorceni zbog droge i smeca

U cetvrtak smo kamp obišli s fotoreporterom, vec je bio podosta ureden, no smeca je i dalje bilo u enormnim kolicinama. Što na sve to vele malobrojni stalni gosti kampa, uspjeli smo upitati tek jednog, jer su se drugi povlacili u šatore. Slovenka Andrea rekla nam je da joj festival kao takav ne smeta, da je redovita gošca kampa i da ce doci i dogodine. Uz rijeci da je prethodnih dana bilo puno gore, navela je da joj ipak smetaju dvije stvari - velika kolicina droge koja se vrtjela i još veca smeca koju su za sobom ostavili gosti festivala.

Smatra da je festival prerastao ovaj kamp jer on nema ni iz izdaleka toliko potrebne infrastrukture da bi mogao primiti desetak tisuca gostiju.

Od direktora kampa Puntižela Darka Grpca doznali smo da danas u kamp dolazi ekipa koja ce pomoci radnicima u cišcenju. Na naš upit jesu li stalni gosti kampa imali primjedbe na njegovo stanje, naveo je da su svi oni bili obaviješteni o tome što ih ceka, a najviše primjedbi odnosilo se na velike redove prilikom tuširanja ili odlazaka na WC. (Borka PETROVIC, snimio Manuel ANGELINI)

CJELOVITI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter