Nakon otvaranja rive nova regulacija prometa u centru

Iz Radićeve se više neće smjeti skretati prema Domu branitelja i INK-u (Krešimir TADIJIĆ/Arhiva)
Iz Radićeve se više neće smjeti skretati prema Domu branitelja i INK-u (Krešimir TADIJIĆ/Arhiva)

Nakon što bude dovršena izgradnja obalnog kolektora na rivi te tom dionicom ponovno bude uspostavljen promet i to dvotračno u jednom smjeru - prema glavnoj pošti - što je najavljeno za kraj ovog tjedna, a najkasnije početkom idućeg, do promjena u regulaciji prometa doći će i u središtu grada.

Otvaranjem rive vozit će se od semafora, odnosno križanja s Ulicom sv. Ivana prema pošti. S obzirom da radovi u dijelu Flaciusove ulice još neće biti okončani, promet će se odvijati prema Danteovom trgu odakle će vozila skretati u desno u Leharovu ulicu te nastaviti vožnju ravno bulevarom ili lijevo Dobrilinom ulicom pored Kluba Uljanik.

Upravo će u Dobrilinoj ulici doći do najvećih promjena u regulaciji prometa jer se od križanja s Laginjinom ulicom do Trga Republike uvodi dvotračni jednosmjerni promet. Tako više neće biti moguće iz Radićeve ulice (bivša Omladinska) skretati lijevo u Dobrilinu ulicu, odnosno prema Domu hrvatskih branitelja i Istarskom narodnom kazalištu i(li) Giardinima. Iz Radićeve ulice moći će se skrenuti isključivo desno prema vatrogascima, odnosno tržnici ili Trgu Republike.

Promijenit će se i režim vožnje Švalbinom ulicom. Umjesto dosadašnjeg obaveznog smjera koji je vodio uzbrdicom od ugostiteljskog objekta Alkar na tržnici prema vatrogascima, ubuduće će na snazi biti vrijediti obrnuti smjer; od vatrogasaca prema Alkaru.

Do značajnih promjena doći će i u režimu rada semafora na Trgu Republike, gdje bi promet ubuduće trebao biti protočniji. Prva promjena odnosi se na to što će u isto vrijeme vozila koja nailaze iz Dobriline ulice moći skretati lijevo prema MUP-u, kao i oni koji će skretati u desno u Marulićevu ulicu i oni koji će nastaviti vožnju ravno, prema Mutilskoj ulici. Novi režim na tom vrlo frekventnom semaforiziranom raskrižju podrazumijeva i usklađivanje sa zelenim valom koji počinje na semaforima na vrhu Koparske ulice i "traje" do križanja Radićeve i Kranjčevićeve ulice (kod suda).

Novim režimom istovremeni prolazak raskrižjem omogućit će se vozilima koja na Trg Republike pristižu iz Mletačke ulice, odnosno za vozila koja zadržavaju pravac kretanja i kreću se prema Marulićevoj ulici, ali i onima koji budu skretali u lijevo, u Mutilsku ulicu, što do sada nije bio slučaj.

Kako ističu iz gradske uprave koja je ovakvo rješenje poslala u PU Istarsku na verifikaciju, namjera je omogućit što veću protočnost vozila u ovom dijelu središta grada. Načelno je PUI već odobrila rješenja za Dobrilinu i Švalbinu ulicu, dok se još očekuje i ono za Trg Republike. Čim stignu odobrenje, na prometnicama će se iscrtati nova horizontalna signalizacija, izvesti manji građevinski zahvat na dijelu parkirališta za osobe s invaliditetom na početku Marulićeve ulice, te implementirati nova oprema u semafore na Trgu Republike. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter