Nakon njemačke kritike reorganizacija na Kosovu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

NATO kani reorganizirati svoju sigurnosnu operaciju na Kosovu i više se usredotočiti na sjever Kosova jer je Njemačka kao važan sudionik ocijenila da su policijske snage EU-a "na krivome putu" i da previše opterećuju NATO-ove snage ondje, objavili su u srijedu dužnosnici.

"Mislim da ćete vidjeti uravnoteženje snaga u sljedećim mjesecima, sa snažnijim fokusom na sjever Kosova", kazao je novinarima glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen nakon dvodnevna sastanka ministara obrane NATO-a, zamoljen za komentar njemačkih primjedbi.

"To će se napraviti uzimajući u obzir nasilne situacije kojima smo svjedočili ondje", kazao je Rasmussen.

Njemački ministar obrane Thomas de Maiziere kazao je ranije da su policijske snage EU-a na Kosovu "na krivom putu" te da trebaju kompletni preustroj, te izrazio žaljenje što je njihova nesposobnost da odrade posao stavila dodatni teret snagama NATO-a.

Berlin na Kosovu ima 1.330 svojih vojnika, najviše od svih, te uz SAD, Italiju i Austriju i novčano najviše pridonosi obavljanju mirovne misije.

Zapadne sile su službeno okončale svoju ulogu nadzora Kosova u rujnu, četiri godine nakon proglašenja nezavisnosti, ali EULEX i snage NATO-a od 6.000 vojnika su i dalje na terenu zbog povremenog etničkog nasilja.

Srbi nikada nisu prihvatili EULEX kao neutralnu silu, za razliku od NATO-a, kazao je Maiziere, aludirajući na 50.000 do 60.000 Srba na sjevernom dijelu Kosova koji ne priznaju neovisnost Kosova. "Nije u redu", poručio je, da rezervne snage NATO-a, posebice iz Njemačke, Italije i Austrije, rade posao umjesto EULEX-a.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter