Nakon nekoliko godina kino se vratilo u Umag


Od subote ponovno se prikazuju filmovi u kino-dvorani Pučkog otvorenog učilišta "Ante Babić" u Umagu. Nakon višegodišnjeg gubitka kino-programa, u svibnju ove godine Grad Umag je nabavio digitalnu kino-opremu te je prikazano nekoliko filmova za djecu. Nastupila je filmska ljetna pauza, nakon koje je kino-dvorana ponovno otvorila svoja vrata novoj sezoni s dvije filmske projekcije.

Matineja s crtićima

U jutarnjim satima prikazan je animirani film za djecu "EMOJI film", epsko putovanje Emotikona koji žive u pametnim telefonima i putuju kroz niz aplikacija, a na večernjem je rasporedu bio blockbuster, horror film "ONO" koji ovih dana puni kino-dvorane diljem Hrvatske. Film prati radnju u gradiću Derry Maine gdje nestaju djeca i mali se stanovnici u potrazi za vršnjacima, suočavaju s dalekom prošlošću zločestog klauna Pennywissea.

Nakon završene matineje iz kino-dvorane su izlazila vidno radosna lica djece i htjeli smo čuti njihove dojmove i zapažanja. Na pitanja zašto vole ići u kino i u čemu se razlikuje gledanje filma u kinu od onog na televiziji, 8-godišnji Malik Mikluš oduševljeno nam je objasnio da u kinu ima ljepših crtića od onih kući, a godinu stariji Leon Sinić kaže da je presretan što Umag opet imam kino jer on i prijatelj mogu dolaziti sami i dozvoljeno je jesti razne grickalice. Nešto starije, 12-godišnjakinje Lara Ponjavić, Sheila Janić i Emily Zoppolatto, učenice Talijanske osnovne škole "Galileo Galilei", također su u kino došle same i bile presretne jer je puno ljepši događaj gledati film na velikom ekranu nego na televiziji. K tome, mogle su subotu iskoristiti za izlazak s prijateljicama, nadopunjavale su se u izjavi.

Redovi za blockbuster

- Nema veze što je ulaznica 25 kuna, toliko će se novca uvijek pronaći za dobar film, na kraju je još dodala Emily. U predvečerje, uoči početka druge filmske predstave, filma "ONO", ispred kino-dvorane je nastala gužva kao nekada u stara vremena kada je umaško kino bilo najveći doživljaj za djecu i odrasle u gradu. Srednjoškolci i nešto manje starije publike uredno i strpljivo su čekali u redu za kartu, ali nitko nije negodovao jer je uzbuđenje i očekivanje da film počne na velikom ekranu bilo preveliko. Mladi Umaga, kao i svi drugi u gradu, dobili su nov kulturni sadržaj. Nostalgija za vremenom filmofilije pred velikim ekranima u Umagu otišla je ove subote u prošlost. (Sanja BOSNIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter