Nakon mature većina učenika želi na ekonomiju i pravo

Maturanti najviše žele na studij ekonomije i prava (M. MIJOŠEK)
Maturanti najviše žele na studij ekonomije i prava (M. MIJOŠEK)

Gdje će ovogodišnji maturanti iz Istre nakon što polože sve ispite na državnoj maturi, koje fakultete žele upisati, a koliko će njih nakon srednje škole pokušati pronaći posao, pokazuju rezultati anketnog ispitivanja o profesionalnim namjerama učenika završnih razreda četverogodišnjih srednjih škola u Istarskoj županiji koje je provela pulska podružnica Zavoda za zapošljavanje. Analiza je provedena na temelju reprezentativnog uzorka koji obuhvaća 610 anketa odabranih prema metodi slučajnog odabira od ukupno 1.376 maturanata koji završavaju ove godine četverogodišnja usmjerenja.

Proizlazi da se nešto više od polovice maturanata ili njih 315 opredijelilo za određeni studij, a 237 maturanata se još dvoumi između nekoliko studija, 40 ih je neodlučno u pogledu daljnjeg nastavka školovanja ili zaposlenja.

Sa sigurnošću se namjerava zaposliti nakon srednje škole samo 18 maturanata, dakle manje od tri posto, što je i razumljivo budući da su anketu ispunjavali učenici četverogodišnjih srednjih škola i gimnazija. Naime, učenici sa završenom trogodišnjom školom nemaju mogućnost studirati i za njih je zapošljavanje jedina opcija.

Podaci o profesionalnim namjerama učenika pokazuju da najveći broj maturanata ima namjeru upisati ekonomiju, njih 47, potom slijedi pravo za koje se opredijelilo 31 maturant, odmah zatim je studij informatike i računarstva s 30 maturanata, farmaciju je izabralo njih 18, a učiteljske studije i jezike 15 maturanata, a ostalo slijede studiji s manjim brojem odabira.

- Podaci pokazuju da učenici na prvom mjestu biraju zanimanja koja nisu previše tražena na tržištu rada, a to su pravo i ekonomija. I prijašnjih godina smo rezultatima anketnog ispitivanja dobili slične rezultate kada su rangirani na prvo mjesto prema željama učenika bili također ova dva studija, objašnjava Ada Aničić, stručna savjetnica za profesionalno usmjeravanje u područnoj službi HZZ-a.

Na izbor studija utječe i završena srednja škola iz koje maturant dolazi. Prema broju učenika koji ove godine završavaju srednju školu u Istarskoj županiji prevladavaju učenici ekonomskog i komercijalnog smjera, zatim hotelijerskog smjera.

- Njih oko 400 ove godine završava četvrti razred srednje škole, pa i to utječe na njihovo opredjeljenje za navedene smjerove. Za nastavak studija na tehničkim fakultetima pretežno pokazuju interes učenici tehničkih struka, te oni najčešće žele upisati elektrotehniku, strojarstvo, građevinu i računarstvo, dodaje Aničić.

Ove podatke ipak treba uzeti s rezervom. Naime, ankete su se popunjavale u prvom polugodištu, a tada je bilo još velik broj neodlučnih maturanata koji još nisu imali jasno izražene profesionalne namjere. (M. JERIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter