Nakon malvazije iz amfore dolazi i teran

Ispunjeno gledalište zadnje festivalske večeri u Kinu Trg (M. ANGELINI)
Ispunjeno gledalište zadnje festivalske večeri u Kinu Trg (M. ANGELINI)

Pozivanjem u goste vinskih novinara, sommeliera, distributera i poslovnih partnera, obilaskom podruma i vinograda te predstavljanjem vina iz posljednje berbe, nekoliko novih etiketa, ali i biranih arhivskih vina starijih godišta, Marino Markežić i njegovi suradnici obilježili su tradicionalni Dan vinarije Kabola. "Dobro vino rezultat je četiriju komponenti: sorte, tla, klime i čovjeka, a kad se one dobro spoje kao što je to slučaj kod Marina Markežića i vinarije Kabola, onda dobivamo kontinuitet, tradiciju i kvalitetu", riječi su kojima je domaćina gostima predstavio poznati sommelier Sandi Paris, rekavši još da su Kabolina vina na glasu kao harmonična vina koja mogu doći na stol bilo kojeg restorana u svijetu, a za njih se već zanimaju i neki svjetski restorani s tri Michelinove zvjezdice.

Bogata paleta kuće Kabola broji 13 vinskih etiketa i jedan blend maslinovih ulja. Tijekom obilaska podruma, Marino Markežić je goste upoznao s poviješću ove vinarije i njenim pionirskim postignućima u proizvodnji vina, pogotovo malvazije macerirane šest mjeseci u velikim glinenim amforama. Dugo je trebalo da se macerirana nefiltrirana malvazija iz amfore uopće prizna kao vino koje smije izaći na tržište, a danas ona sakuplja priznanja gdjegod se pojavi, a čak se izvozi u Francusku, što je, slikovito se izrazio Markežić, "kao da u more izvozite sol".

Vinarija Kabola je, važno je i na to podsjetiti, jedina istarska vinarija s certificiranom ekološkom proizvodnjom, prva je u regiji počela proizvoditi vino iz amfore, a čini se i da je prva u Istri (a time i u svijetu) koja će na tržište pustiti teran odležan deset godina. Osebujni pristup Marina Markežića i Marka Bratovića kreiranju njihovih vina graniči na jednoj strani s eksperimentom, a na drugoj s umjetnošću, a iza svega stoji predanost, strast, i odanost tradiciji odnosno izvornim istarskim sortama, malvaziji, teranu i momjanskom muškatu. (D. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter