Nakon liposukcije treba vježbati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žene koje se podvrgnu liposukciji i ne vježbaju nakon toga izložene su riziku nakupljanja još više sala oko unutarnjih organa smještenih u trbušnoj šupljini, pokazalo je brazilsko istraživanje.

Znanstvenici predvodeni Fabianom Benatti sa sveucilišta u Sao Paolu utvrdili su da se unutar nekoliko mjeseci od abdominalne liposukcije može povecati kolicina tzv. visceralnog masnog tkiva koje okružuje unutarnje organe, no utvrdili su i da redovito vježbanje može sprijeciti nakupljanje tog sala.

"Kirurško uklanjanje sala može imati ozbiljne posljedice, poput kompenzacijskog nakupljanja visceralnog masnog tkiva koje može biti dugorocno opasnije", kazala je Benatti.

Visceralno masno tkivo opasnije je od onog smještenog odmah ispod kože jer je tješnje povezano s pojavom dijabetesa tipa 2 i srcanih bolesti, naveo je znanstveni tim u radu objavljenom u casopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Istraživanje je provedeno na 36 žena normalne tjelesne težine koje su se podvrgnule uklanjanju male kolicine sala s trbušne stjenke i nijedna nije vježbala prije zahvata.

Podijeljene su u dvije skupine od kojih je jedna vježbala nakon zahvata, a druga nije mijenjala nacin života. Cetiri mjeseca kasnije utvrdeno je da je kod onih koje nisu vježbale prosjecno povecana kolicina visceralnog masnog tkiva za deset posto dok kod žena koje su vježbale nije bilo promjena. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter