Nakon lanjskog zatišja, ponovno pojačan priliv ilegalaca

Najviše nezakonitih prelazaka uz prugu Buzet-Rakitovec (G. Č. Š.)
Najviše nezakonitih prelazaka uz prugu Buzet-Rakitovec (G. Č. Š.)

Deset godina kako podnosim izvješće o stanju sigurnosti na buzetskom području i ovo je do sada najbolje. Kod kriminaliteta bilo je, doduše, više kaznenih djela, ali je stopa riješenih slučajeva puno bolja nego u prethodnoj godini, istaknuo je Denis Merlić, načelnik Policijske postaje u Buzetu, predstavivši gradskim vijećnicima prošlogodišnju statistiku. Lani su evidentirana 44 kaznena djela od kojih je za 35 poznat počinitelj, dok je u sedam slučajeva ostao neotkriven pa je stupanj razriješenosti kaznenih djela 85 posto. Bilježi se nešto više kaznenih djela zlouporabe droga, gospodarskog kriminaliteta, a unekoliko je smanjen broj kaznenih djela organiziranog kriminaliteta.

Četvorica krijumčarila 160 stranaca

Kod općeg kriminaliteta zabilježeno je 11 teških krađa i dvije krađe, manje nego lani. Iz domene organiziranog kriminaliteta bilježe se dva kaznena djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj i jedno djelo neovlaštenog posjedovanja, izrade, nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Protiv četiri hrvatska državljana podnijete su kaznene prijave jer su iz koristoljublja na štetu najmanje 160 stranih državljana počinili kazneno djelo "protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Hrvatskoj".

Lani je zabilježeno osam prekršaja iz domene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, 20 posto manje nego predlani, te 29 prometnih nesreća što je za 24 posto manje nego predlani pri čemu nije bilo nesreće s poginulim osobama. Zabilježeno je devet prekršaja iz domene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

- Ostali prekršaji također su u smanjenju jer je bilo puno manje ilegalaca, a oni su nekako nositelji najvećeg broja prekršaja, istaknuo je Merlić.

Lani je zabilježen nagli pad broja nezakonitih prelazaka državne granice. Primjerice, 2013. godine u nezakonitom prelasku granice zatečene su 183 osobe, godinu kasnije njih 278, dok ih je lani bilo svega 63. Posebno se 2013. i 2014. godine kao osobe u nezakonitom prelasku granice pojavljuju stranci koji su u Hrvatskoj izrazili namjeru podnošenja zahtjeva za azil, odnosno tražitelji azila i azilanti koji su smješteni u prihvatilištima za tražitelje azila u Kutini i Zagrebu. Uglavnom se radi o državljanima Sirije, Alžira, Tunisa, Somalije i drugih ratom zahvaćenih područja kojima je primarni cilj stići do Italije i Francuske, a Hrvatska im je samo tranzitna država. Najviše nezakonitih prelazaka državne granice evidentirano je uz željezničku prugu Buzet-Rakitovec i u blizini graničnog prijelaza Požane.

Buzet je u pograničnom području pa je vijećnike posebno zaintrigirala upravo problematika ilegalnih migracija. IDS-ovog vijećnika Dragana Klarića, uz ocjenu da je situacija u Buzetu dobra, puno bolja nego prethodne godine što je dijelom zasluga i policijskog rada, zanimalo je kretanje migranata, kakve su naznake, postoje li neke spoznaje s obzirom na nov režim propuštanja.

Istarski prijelazi izvan "balkanske rute"

- Na istarskim graničnim prijelazima uvijek je isti režim. Tu nikada nije bio dozvoljen prijelaz, kao što je to donedavno bilo na "balkanskoj ruti". Iako je već u prvim mjesecima ove godine primjetno povećanje broja nezakonitih prelazaka državne granice, do sada nikada nismo imali problema s tim ljudima, a tako bi trebalo biti i ubuduće jer idu trbuhom za kruhom i vrlo se kratko ovdje zadržavaju, odgovorio je Merlić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter