Nakon Knina, i Žminj planira uvesti e-referendum

Dr. Ivica Šain (N. LAZAREVIĆ)
Dr. Ivica Šain (N. LAZAREVIĆ)

U svrhu lakšeg snalaženja i pružanja informacija mještanima i široj javnosti, redizajnirane su službene internetske stranice Općine Žminj na domeni www.zminj.hr. "Prilagođavajući sučelje krajnjem korisniku namjera je bila minimalističkim i jednostavnijim, pročišćenim dizajnom omogućiti što lakše snalaženje korisnika s ciljem veće efikasnosti, a da sučelje bude ugodno oku korisnika", kaže žminjski općinski načelnik Željko Plavčić.

Internetski forum za birače

Želja im je kroz mjesec dana upotpuniti stranice tako da korisnici na internetu imaju dostupne baš sve općinske dokumente. Također, planiraju pružiti mogućnost građanima da putem web obrazaca mogu predati zahtjeve općinskoj upravi, a onda putem dobivenog linka dalje pratiti kako se njihov problem rješava.

- Isto tako planiramo uvođenje web aplikacije kojom će se po uzoru na Grad Knin uvesti e-referendum pri donošenju važnijih odluka, kaže načelnik Plavčić koji očekuje da će aplikacija građanima biti dostupna do kraja godine. Savjetodavni internetski referendum ne može biti pravno važeći, jer ga legislativa kao takvog ne priznaje, ali bi bio važna smjernica općinskim vijećnicima prilikom odlučivanja jer bi pokazivao bilo javnog mnijenja, odnosno građanima bi se omogućio izravan utjecaj na donošenje ključnih odluka u razvoju općine.

Kako bi to funkcioniralo? "Za početak bi se, primjerice, građanima ponudilo nekoliko opcija kako najbolje utrošiti određena nenamjenska sredstva: za besplatne đačke udžbenike ili za obnovu sportske zone, asfaltiranje, uređenje gospodarske zone ili pak adaptaciju društvenog doma, kaže načelnik Plavčić. Nada se da će od državne uprave dobiti popis birača pa bi se svaki građanin s biračkim pravom mogao zasebno registrirati na sustav. Putem tečajeva planira informatički opismeniti (starije) građane kako bi mogli ravnopravno sudjelovati na internetskom forumu, ali i uključiti "društveno isključene skupine" koje inače nemaju toliku priliku utjecati na društveni život zajednice.

Registri općinske imovine

U svakom slučaju, vjeruje da bi anketiranje građana pripomoglo općinskim vijećnicima pri odlučivanju o prioritetima, ali i demokratizaciji upravljanja. Uz sve trenutno važeće akte, Statut, odluke načelnika i Općinskog vijeća, na web se planira uvrstiti i Plan rada načelnika i Vijeća te najmanje dva polugodišnja izvješća o njihovom radu. Građani bi također putem web stranice mogli pratiti proračunske dokumente ("proračun u malom", izvršenje proračuna…), a imali bi uvid i u registar općinske imovine koji je trenutno u izradi. Postojala bi dva popisa općinske imovine: onaj gdje je općina potpuni vlasnik imovine i onaj u kojem je suvlasnik. Za tu će se svrhu oformiti stručna komisija koja će okvirno procijeniti vrijednost općinskih nekretnina.

Zajedničko planiranje proračuna

Plavčić važnim smatra i uvođenje online obrasca kojim će se mještane uključiti u sustav planiranja proračuna kao temeljnog akta općine, uz Statut. Kaže da će u sustav inkorporirati pozitivna iskustva drugih istarskih gradova kao što su Rovinj, Umag, Pula i Pazin. Internetske stranice je izradila žminjska tvrtka E4technology, izabrana na natječaju za održavanje cjelokupne informatičke infrastrukture Općine Žminj. Unapređenje web stranica Općina nije dodatno platila jer je to uključeno u redovito održavanje. O eventualnim dodatnim troškovima odlučivat će Općinsko vijeće. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter