Nakon kanalizacije, Završje dobiva difuzni hotel

Claudio Stocovaz uz novi pročistač otpadnih voda Završja
Claudio Stocovaz uz novi pročistač otpadnih voda Završja

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je Općini Grožnjan 3,7 milijuna kuna za izgradnju kanalizacije i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u naselju Završje. Isplata je obavljena na temelju odobrenih sredstava iz IPARD programa, za završeno ulaganje u sklopu mjere 301 "Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture" čiji su korisnici jedinice lokalne samouprave, odnosno općine i gradovi do 10 tisuća stanovnika.

Za hotel renovirat će se 12 općinskih kuća

Ovime je realiziran još jedan dio aktivnosti oko revitalizacije Završja, kaže Claudio Stocovaz, načelnik Općine Grožnjan, dodajući kako su aktivnosti vezane za revitalizaciju Završja započele 2007. godine, kada je počela obnova stare škole sredstvima iz REEDHILL fonda Europske unije. Škola je preuređena da bude u funkciji turističkog razvoja mjesta. Naime, Općina Grožnjan vlasnik je 12 kuća u Završju, a te se objekte planira uključiti u difuzni hotel ili hotela baštine. Pored tih 12 kuća, dovršena je i projektna dokumentacija za uređenje kompleksa obitelji Silich, na samom zapadnom ulazu u Završje. Naime, u toj je zgradi prije Drugog svjetskog rata bio hotel s restoranom, zapravo gostionicom, kaže Stocovaz.

Nakon što je dovršen projekt stare škole, započele su aktivnosti oko osmišljavanja projekta difuznog hotela. Već na početku nametnula se potreba za cjelovitim rješenjem sustava odvodnje otpadnih voda, kako iz objekata budućeg difuznog hotela, tako i obiteljskih kuća u cijelom mjestu. Stoga je Općina Grožnjan, 2011. godine, projekt kanalizacije s pročistačem otpadnih voda kandidirala za sredstva IPARD programa u sklopu mjere 301 za poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture. Projekt je bio prihvaćen i tako je sredinom 2014. započela gradnja sustava sanitarne odvodnje Završja.

Nova kanalizacija duga dva kilometra

Nova je kanalizacija, duga oko dva kilometra, a na kraju, podno naselja, uz cestu prema Antoncima, izgrađen je pročistač kojim će kao i cijelim sustavom upravljati Komunalno poduzeće 6. Maj iz Umaga. Građevinske radove izvela je Vodoprivreda iz Buzeta, a instalaciju i montažu pročistača tvrtaka Almes-eko iz Rijeke.

- Kanalizacija je postavljeno prstenasto oko mjesta, a predviđeno je da se sva domaćinstva priključe na nju. Time će opterećenje sustava biti 33 posto. Međutim, veći je kapacitet uređaja predviđen upravo zbog budućeg difuznog hotela, odnosno hotela baštine, kaže Stocovaz.

Difuzni hotel, osim kuća za smještaj gostiju po mjestu, predviđa i određenu razinu kulturnog života u samom Završju. Stoga je kompleks kaštela Contarini, jedna od impozantnijih građevina u gradu predviđena za muzej. Projekt uređenja kompleksa Contarini u muzej Općina Grožnjan planira realizirati u suradnji s Općinom Komen iz Slovenije.

- Namjeravamo se kao partneri kandidirati za izradu dokumentacije, s time da bi ta suradnja bila vezana uglavnom za uređenje etnografskog muzeja, kaže Stocovaz.

Uz to u obnovljenom će se kaštelu predstaviti i Grožnjan kako grad umjetnika. Stoga će se u njemu naći i umjetnički fundus umjetnika koji se mogu smatrati Grožnjanskim umjetničkim krugom. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter