Nakon izljeva bijesa vjerojatniji srčani udar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon izljeva bijesa raste vjerojatnost od srčanog udara, pokazalo je američko istraživanje po kojem najveća opasnost slijedi unutar dva sata od napada ljutnje.

Istraživanje je obuhvatilo tisuće osoba koje su preživjele srčani udar i utvrđeno je da su osobe koje su izražavale bijes u godini uoči infarkta imale više nego dvostruko veći rizik od srčanog udara a taj rizik bio je bitno veći u dvosatnom razdoblju nakon ispada ljutnje.

"Postoji privremeno viši rizik od srčanog udara nakon izljeva bijesa", kaže voditeljica istraživanja Elizabeth Mostofsky s medicinskog fakulteta na Harvardu u Bostonu.

 Što je intenzivniji bijes koji se manifestira i bacanjem predmeta oko sebe i prijetnjama drugima to je veći rizik, utvrdili su znanstvenici, prema radu objavljenom u časopisu The American Journal of Cardiology.

Najintenzivniji izljevi bili su povezani s više nego četverostruko većim rizikom dok su blaži izljevi ljutnje bili povezani s manje nego dvostrukim rizikom.

Ljutnja je emocija koja oslobađa epinefrin i norepinefrin, a ti hormoni povećavaju krvni tlak, puls, sužavaju krvne žile i čine bijela krvna zrnca 'ljepljivijima' što povećava rizik od krvnih ugrušaka, pa znanstvenici smatraju da bi to bio jedan od načina na koje izljevi bijesa mogu dovesti do srčanog udara.

"Suprotno uvriježenom mišljenju da je najbolje izbaciti bijes iz sebe taj postupak ipak ostavlja traga na vašem organizmu i nema ničega katarzičnog u tome", kaže James O'Keefe iz bolnice St. Luke u Kansas Cityiju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter