Nakon hrvatskog, matematika se cini laganom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je dosad matematika slovila za najteži ispit iz državne mature, prema izjavama ovogodišnjih maturanata koji su ga danas polagali, ništa se ne može usporediti s problematicnim testom iz hrvatskog jezika, oko kojeg se podigla tolika prašina.

Istina, test iz matematike i dalje vecini ucenika nije bio lagan, naprotiv, mnogi su umornih i razocaranih lica izlazili iz pulskih srednjih škola, s nadom da ce barem zaraditi dvojku. Najviše su ocajavali ucenici strukovnih škola, žale se da je cak i ispit niže razine bio prilagoden gimnazijskim programima.

- Možda bismo i znali riješiti da smo to imali na nastavi, ali ovako, katastrofa. Ispite treba prilagoditi nama ili treba promijeniti školski program ili pak ukinuti državnu maturu i vratiti prijemne ispite jer ovakva matura kako sada izgleda nema smisla. Cijeli sustav školovanja treba mijenjati, govorili su srednjoškolci iz pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu kad smo ih upitali kako je prošao ovaj ispit.

Da je gimnazijalcima test iz matematike predstavljao manji problem, potvrdile su nam izjave ucenika iz pulske Gimnazije.

"Bio je teži nego onaj od prošle godine po kojem smo vježbali, ali ipak podnošljivo"; "Sve u svemu OK, a zasigurno manje stresno od hrvatskog"; "Nije bilo nerješivo kao test iz hrvatskog" - samo su neki od komentara koji su se mogli cuti ispred škole gdje su se gimnazijalci okupljali nakon ispita kako bi podijelili prve dojmove.

Mnogi su maturanti kriticni prema državnoj maturi upravo zato što sve vecem broju fakulteta ona nije dovoljan uvjet za upis, pa se pitaju cemu služi.

- Apsurdno je da PMF traži da se pooštri ispit iz matematike zato što njima sadašnji test nije relevantan pokazatelj. Ako je rijec o državnoj maturi, onda ona treba biti namijenjena svima, a ne da se ispiti prilagodavaju strožim kriterijima pojedinih fakulteta pa onda svi, i oni kojima matematika nije važna za upis, moraju na dugotrajne pripreme iz matematike, objašnjavaju ucenici.

Iako je obvezni dio ispita, a to su hrvatski, matematika i strani jezik, iza njih, državna matura nije gotova, traje sve do kraja sljedeceg tjedna, kada su na redu ispiti iz izbornih predmeta, a zadnji na programu su 12. lipnja, i to iz sociologije i vjeronauka. Rezultati za ljetni rok bit ce poznati 9. srpnja, rezultati postaju konacni 16. srpnja, a zatim slijedi upis na fakultete.

Vecina tocno riješila sporna pitanja iz hrvatskog

Zanimljivo je da pitanja koja su se vrtjela u javnosti kao najteža, dvosmislena i višeznacna ucenici uopce nisu loše riješili. Više od polovice ucenika, ili njih 52,18 posto dalo je tocan odgovor da je Juditin prsten bio crven (cetvrtina je mislila da je plav).

Riješena je i dvojba jesu li u camcu u odlomku iz "Ribanja i ribarskog prigovaranja" bile tri ili cetiri osobe: visokih 43,65 posto ucenika dalo je tocan odgovor da ih je bilo cetiri, ali mnogi od njih - 44,2 posto - zaokružili su (pogrešan) broj o tri osobe u plovilu.


Podijeli: Facebook Twiter