Nakon H1N1 stižu još dva virusa?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tko bi se ako ne farmaceutska industrija bogatio na racun cjepiva protiv gripe? Važno je napraviti nekakvu strku, famu i uplašiti ljude, a kad se uplaše, onda daju novac, iako ce oboljeti s cjepivom ili bez njega.

Potpuno se slažem s poljskom ministricom koja je zabranila uvoz cjepiva protiv gripe prošle godine, rijeci su Dubravke Gec-Salapic, savjetnice za klinicku nutriciju u Zagrebu, koja smatra da je dovoljno promijeniti prehranu, i to cijele godine, te živjeti zdravo i bez primljenoga cjepiva.

Njezine teze potvrduju i neke tvrdnje o tome da cjepivo protiv sezonske uopce ne štiti od svinjske gripe, a cemu ide u prilog cak 15 umrlih i deseci tisuca oboljelih u Hrvatskoj.

Medutim, prema rijecima dr. Ire Gjenero-Margan, epidemiologinje iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, netocna je informacija da cjepivo ne štiti, a ne postoji ni naznaka da nije ucinkovito.

- Cjepivo ima visoku ucinkovitost, i to više od 80 posto, ali ni jedno cjepivo, pa ni ovo, nije stopostotno ucinkovito. Konkretno, postoji mala vjerojatnost da ce osoba koja se cijepila i umrijeti, iako se ne iskljucuje mogucnost oboljenja.

Štoviše, u Europi se radi velika analiza na više od 100.000 oboljelih osoba kod kojih se vidi da je cjepivo ucinkovito. Kad su u pitanju preminule osobe, vecina ih se nije cijepila, tvrdi dr. Gjenero-Margan.

Vjerojatnost da ce netko tko je cijepljen oboljeti na vrhuncu sezone gripe, kaže dr. Gjenero-Margan, manja je nego u pocetku sezone. No u odredenom postotku moguce je da zaraza izostane, tim više što su u ovogodišnjem cjepivu tri virusa.

"Trenutacno je raširen H1N1, a postoji mogucnost, što dakako ne znaci da ce se to i dogoditi, da se nakon ovoga virusa rašire preostala dva", upozorila je dr. Gjenero-Margan.


Podijeli: Facebook Twiter