Nakon godine "šutnje" pazinska zvona ponovo zvone

Ponovo se čuje zvonjava s pazinskog zvonika (Mirjan RIMANIĆ)
Ponovo se čuje zvonjava s pazinskog zvonika (Mirjan RIMANIĆ)

Uoči blagdana Svih svetih, nakon više od godinu dana šutnje, ponovo su se oglasila zvona sa zvonika pazinske župne crkve svetog Nikole. Zbog procjene statičara da zvonjenje, odnosno rezonancija koja pri tom nastaje, negativno utječe na kamenu konstrukciju zvonika, posebno lođe u kojoj je postavljena metalna konstrukcija za zvona, zvona su bila isključena. Budući da je zvonjava sastavni dio liturgije i drugih vjerskih obreda, vjernici nisu bili zadovoljni da se zvona ne oglašuju, pa je kao privremeno rješenje, do cjelovite sanacije zvonika, nabavljena su i montirana elektronska zvona, koja ne izazivaju fizičke vibracije, kao što je to slučaj s pravim zvonima.

Grad pomogao u troškovima sanacije

Temeljem zaključka gradonačelnika Renata Krulčića od 27. srpnja 2016. godine, Grad Pazin je odobrio sufinanciranje nabave i montaže elektronskih zvona koja su nabavljena od tvrtke Elektro-Akustika d.o.o. iz Zagreba. Grad je temeljem ovog zaključka župnom uredu svetog Nikole u Pazinu, namjenski, za sufinanciranje troškova nabave i montaže elektronskih zvona župnoj crkvi sv. Nikole odobrio potporu u iznosu od 24.156,25 kuna. Elektronska zvona, zapravo zvučnici u obliku truba, montirana su na drvene nosive grede nad lođom za zvona, a postojećom su instalacijom povezana s elektronskim uređajem koji je montiran u crkvi. Elektronska zvona raspolažu brojnim mogućnostima zvonjenja, a izbor pojedine vrste zvonjenja, ovisno o obredu i oglašavanju sata na zvoniku vrši se elektronskim uređajem instaliranim u crkvi.

U tijeku je postupak nabave radova u vrijednosti 75.000 kuna (bez PDV-a), sukladno prijavljenim i odobrenim projektima Ministarstva kulture RH 70.000 kuna i proračuna Grada Pazina, a odnose se na građevinsku sanaciju unutrašnjosti zvonika. Planirani radovi obuhvaćaju čišćenja unutrašnjosti zvonika, platoa lođe za zvona, rekonstrukcije drvenih međukatnih konstrukcija, te uređenje prolaza u prizemlju zvonika. Projektna dokumentacija za cjelokupnu sanaciju zvonika, u vrijednosti 200 tisuća kuna prijavljena je u sklopu projekta KulTourSpirit, objavljenog u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.", a odnosi se na očuvanje, zaštita, promicanje i razvoj prirodne i kulturne baštine.

- Projektna prijava prošla je šest stupnjeva provjere te se u narednim mjesecima očekuje donošenje odluke o provedbi projekta, kaže Nevija Srdoč, pročelnica Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti u Gradu Pazinu. (Mirjan RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter