Nakon fešte bor u smece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se iz godine u godinu nastoji podici svijest gradana o nužnosti kupovine ekoloških drvca, dakle posadenih ili plasticnih, stvarnost je ipak drugacija. Tako se nakon svakog blagdana Sveta tri kralja, kada se u pravilu skidaju kucni ukrasi, pored kontejnera u gotovo svakom dijelu grada mogu pronaci odbaceni iskorišteni i baceni "svježi" borovi. Iako su posljednjih mjesec dana krasili i zamirisali domove pružajuci pravi ugodaj zime i blagdana, i ove su godine borovidoživjele neslavan kraj.

Prema nekim istraživanjima, broj hrvatskih domacinstva koja imaju posadeno drvce ili pak plasticno još uvijek, za razliku od razvijenih zapadnoeuropskih zemalja, ne prelazi desetak posto. I dok bi odbacena rezana drvca trebala biti izdvojena iz ostalog komunalnog otpada i zbrinuta na odgovarajuci nacin, kako saznajemo u Herculanei, u Puli zapravo i ne postoji ciljano prikupljanje odbacenih jelki.

One se, kako saznajemo od Danijele Susnich, odvoze kad i ostali komunalni otpad, kada se pronadu pored kontejnera, i odvoze na deponij. Možda bi dogodine stoga mogli kopirati dobar primjer iz Cakovca gdje se jelke odvoze u terminima odvoza glomaznog otpada, a tada se na odlagalištu usitnjavaju i pretvaraju u kompost koji se potom koristi za održavanje cvjetnih gredica po gradu i za proizvodnju njihovog vlastitog cvijeca u plastenicima i staklenicima.

I dok je, dakle, vecina gradana vec pospremila dekoracije i odbacila drvca, one gradske krasit ce ulice sve do 14. sijecnja kada se slavi pravoslavna Nova godina. Tek nakon tog termina i djelatnici Herculanee zapocet ce s pospremanjem novogodišnjih ukrasa.


Podijeli: Facebook Twiter