Nakon dva mjeseca blokade riješeno 209 predmeta

Ove su godine u Odjelu uspjeli izdati 62 dozvole za gradnju (Arhiva)
Ove su godine u Odjelu uspjeli izdati 62 dozvole za gradnju (Arhiva)

Nakon što je početkom 2014. godine na snagu stupio novi Zakon o gradnji koji je u znatnoj mjeri trebao pojednostaviti i ubrzati izdavanje građevinskih i uporabnih dozvola, jedno od glavnih očekivanja bilo je i smanjivanje administracije i troškova. Početkom prošle godine uvedena je još jedna novost odnosno jedinstvena, takozvana e-dozvola koja omogućuje da se građevinska dozvola izda i elektroničkim putem.

Startali 1. siječnja

Iako se sustav primjenjuje na razini čitave Hrvatske upravo je o nadležnim gradskim i županijskim tijelima za izdavanje dozvola ovisilo koliko su spremni i ekipirani uključiti se u novi sustav koji bi znatno trebao skratiti proceduru izdavanja potrebnih dozvola za gradnju. Zanimalo nas je što je po tom pitanju učinila Istarska županija te koliko su do sad izdali dozvola u elektroničkom obliku.

Nadležni pročelnik županijskog Upravnog odjela za decentralizaciju, lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, prostorno uređenje i gradnju Marin Grgeta pojašnjava da je sustav e-dozvola Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, jedinstveni  informatički sustav kojim se za područje cijele Hrvatske izdaju akti za gradnju i uporabu građevina. Pročelnik Grgeta ističe da se Istarska županija odlukom ministarstva u sustav uključila 1. siječnja ove godine, priznajući pak da je sustav još uvijek pun problema. 

- Ipak, u tehničkom smislu, stvari idu na bolje. Sličnih je problema bilo i u županijama koje su krenule lani i trebalo je vremena da se stvari stabiliziraju. Dodatne je poteškoće unijela činjenica da je ulaskom svih u sustav došlo do njegove opterećenosti zbog čega je sustav često "padao" što je strašno usporavalo cijeli rad a problem je i nedovoljna edukacija djelatnika. Stoga smo nedavno djelatnike poslali na dodatnu edukaciju u Zagreb, a tijekom travnja očekujemo dolazak djelatnika resornog ministarstva u Istru i dodatnu edukaciju na konkretnim predmetima, kaže Grgeta dodajući da problema ima ali se uspješno rješavaju.

Izdane 62 dozvole

- Nakon početna dva mjeseca potpune blokade, uspjeli smo dosad riješiti 209 predmeta kroz sustav E-dozvole, od čega su 62 predmeta upravna, a kolokvijalno su to dozvole. Valja naglasiti da imamo jako puno predmeta koji se rješavaju na stari način, ponajviše legalizacija, ali i drugih, tako da posla ima i bit će ga još barem nekoliko godina.

Naglašava da je za izdavanje e-dozvole ovisno o vrsti zahtjeva, potrebno, priložiti zakonom propisanu dokumentaciju. Na web stranicama Istarske županije dostupni su svi obrasci zahtjeva, u kojima je navedeno što se uz njih još dodatno mora priložiti. Dodaje primjerice, da je za upravni postupak potrebno 17 vrsta zahtjeva, a za neupravni postupak, ukupno sedam vrsta zahtjeva.

Grgeta na kraju zaključuje da bi sustav e-dozvola u konačnici trebao olakšati rad djelatnicima i olakšati život građanima te ujednačiti postupanje u konkretnom slučaju na području cijele Istarske županije. "Uglavnom, smatramo da će e-dozvola poboljšati i ubrzati postupak izdavanja akata za gradnju, naročito nakon što sustav preboli "dječje bolesti". (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter