Nakon dugo vremena više prvaša nego osmaša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istarskoj se županiji na jesen u školskim klupama ocekuje 1.931 prvašic, što je prilican skok u odnosu na ovu školsku godinu, jer trenutno nastavu sluša 1.812 ucenika u prvim razredima. Godinu dana ranije u Istri je bilo 1.706 prvašica pa Marija Ivic-Kacan, voditeljica Odsjeka za prosvjetu pri županijskom Uredu državne uprave, istice da je rijec o pozitivnom trendu koji se nastavlja.

Najveci se priljev djece ocekuje u školama u gradovima, i to na obali, dok u unutrašnjosti, posebice u podrucnim školama, broj djece opada. Škole u brdsko-planinskim dijelovima Istre, kao i one na talijanskom jeziku u pravilu imaju manje upisane djece.

Najmanje ucenika ocekuje se u podrucnim osnovnim školama u Lanišcu i Momjanu gdje ce se po svemu sudeci upisati samo po jedan prvašic. Srecom, veli Ivic-Kacan, ove godine se niti jedna škola ne bi trebala zatvoriti, ali isto tako niti jedna koja je ranije prestala s radom nece ponovno otvoriti svoja vrata.

Najveci porast broja prvašica ocekuje se na Puljštini gdje su trenutno u školama 763, a iduce školske godine upisati bi se trebalo 858 djece. Kako bilo, ukoliko se ostvari ocekivani broj prvašica, a što ce se znati u lipnju, bit ce to prvi put nakon dugog razdoblja da ce u osnovnim školama porasti ukupan broj ucenika.

Naime, ove godine u osmim razredima je 1.865 ucenika koji ce završiti osmoljetku pa ce, dakle, više ucenika uci u osnovne škole nego što ce ih izaci. No, pitanje je hoce li Istra ikada dostici brojku s kraja devedesetih kada je bilo cak 21.000 osnovnoškolaca, dok ih je sada svega 14.300. (M. JERIN)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter