Nakon dugo godina rekordan dolazak Britanaca

Zračna luka Pula bilježi pad prometa ponajviše zbog gubitka ruskih gostiju (D. ŠTIFANIĆ)
Zračna luka Pula bilježi pad prometa ponajviše zbog gubitka ruskih gostiju (D. ŠTIFANIĆ)

Sezona letova u pulskoj Zračnoj luci traje još nekoliko dana, točnije do ponedjeljka 9. studenoga, kada je ujedno i zadnji međunarodni let iz Bruxellesa. Nakon toga pulski će aerodrom u zimskim mjesecima biti povezan samo sa Zagrebom, i to jednom dnevno. Sudeći po zadnjim podacima o broju pristiglih putnika, ove se sezone nisu ostvarila očekivanja o 400 tisuća putnika, a jedan od glavnih razloga pada prometa je značajan gubitak gostiju s ruskog tržišta.

Od početka ove sezone letenja pa sve do 3. studenoga kroz Zračnu luku Pula prošlo je 359.000 putnika što je šest posto manje nego lani. Potvrdio je to direktor Zračne luke Svemir Radmilo rekavši da je razlog za to daljnji pad s ruskog tržišta.

- U odnosu na prethodnu godinu, izgubili smo još 50 posto putnika, njih 30.000. Tome svakako treba pridodati i smanjenje naleta Ryanaira koji je u posljednji trenutak otkazao Pariz i skratio letenje prema Oslu te na taj način smanjio broj putnika za 20 tisuća. Također, mi u ovom trenutku imamo 22.000 putnika manje nego lani, što znači da sa svim novim letovima koje smo otvorili, ove smo godine samo uspjeli smanjiti gubitak, ističe Radmilo.

Po njegovim riječima, u posljednje dvije i pol godine od kada je preuzeo vođenje pulskog aerodroma, samo s istočnog tržišta (Rusija, Ukrajina, Bjelorusija) izgubljeno je oko 170.000 putnika. S druge strane, napominje, zalaganjem cijelog tima na otvaranju novih linija i dovođenjem novih aviokompanija i dalje uspijevaju održati isti ili malo veći broj putnika, a racionalizacijom poslovanja bilježe i dobre financijske rezultate. Stoga, kaže Radmilo i na kraju ove poslovne godine očekuju pozitivan rezultat, baš kao i prethodne.

Statistike pokazuju da je ove godine u pulsku Zračnu luku najviše stiglo Britanaca, njih 55.500 samo u dolasku, što je čak 18 posto više britanskih gostiju nego lani. 

- Nakon dugog niza godina, ovo je prvi put da je kroz Zračnu luku prošlo više od 100.000 Britanaca, odnosno, kada zbrojimo dolaske i odlaske, bilo ih je 112.187. Što se tiče broja putnika, na drugom mjestu su Nijemci, njih 52.856, što je 11 posto više. Treći su i dalje Rusi s 30.000 putnika što je pak 50 posto manje nego lani, naglašava Radmilo. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter