Nakon doškolovanja zaposli se oko 70 posto osoba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok su do daljnjega obustavljaju mjere aktivne politike zapošljavanja, a najpoznatija je ona o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa, odnosno pripravništvo za 1.600 kuna mjesečno, izgleda da sredstva za obrazovanje nezaposlenih još nisu dovedena u pitanje. U pulskoj podružnici Zavoda za zapošljavanje kažu da će se i ove godine nastaviti mjera doškolovanja i osposobljavanja.

Kako ističe predstojnica Tanja Lorencin Matić, u tijeku je psihološko-medicinska obrada nezaposlenih osoba koje će biti uključene u obrazovanje, a pri kraju je i postupak odabira obrazovnih ustanova koje će provoditi obrazovanje. Planom za 2014. su u pulskom HZZ-u predvidjeli osposobiti po sedam picajola, vrtlara i dadilja, zatim pet samostalnih knjigovođa i 15 zavarivača. Potom planiraju sedam nezaposlenih stručno usavršiti za pripremu i provođenje projekata. Za deset nezaposlenih osoba s invaliditetom planiraju se informatička usavršavanja. Dakle, sveukupno će biti obuhvaćeno 58 nezaposlenih.

- Prema podacima iz prijašnjih godina, oko 70 posto osoba uključenih u obrazovanje pronađe posao unutar šest mjeseci od završetka obrazovanja. Ove godine prednost pri uključivanju u obrazovanje dali smo dugotrajno nezaposlenim osobama i osobama koje su nam u evidenciju došle temeljem poslovno uvjetovanog otkaza te osobama s invaliditetom, veli Lorencin Matić.

Što se tiče stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, putem ureda HZZ-a u Puli lani je bilo uključeno 417 nezaposlenih. Kako se s ovom potporom počelo koncem siječnja za većinu njih, stručno osposobljavanje za rad još traje. U HZZ-u ističu da su za osobe koje su već u sustavu stručnog osposobljavanja naknade i dalje osigurane. Nešto više od trećine osoba nalazi se u realnom, privatnom sektoru pa u HZZ-u smatraju da su za njih šanse za ostanak i nakon osposobljavanja puno veće. (M. JERIN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter