Nakon dopunskog, HZZO povećava i participaciju za bolničko liječenje

(Snimio Milivoj MIJOŠEK/Arhiva)
(Snimio Milivoj MIJOŠEK/Arhiva)

Poskupljenje zdravstvenih usluga neodgodivo kuca na vrata krizom osiromašenih hrvatskih građana. Prema posljednjim najavama ministra zdravlja, HDZ-ovog Daria Nakića, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje poskupjeti će policu dopunskog osiguranja od početka lipnja na 89 kuna mjesečno, ali to nije jedino poskupljenje u zdravstvu što se očekuje. Povećat će se i participacija za bolničko liječenje koja je do sada bila limitirana na dvije tisuće kuna – i to za čak tisuću kuna. Boravak u bolnici građane koji imaju zdravstveno osiguranje, ali ne i policu dopunskog osiguranja, može stajati do tri tisuće kuna. Najavljuje se i naplata pregleda na hitnoj pomoći, te drugih usluga koje su građani do sada dobivali besplatno u sklopu standardnog zdravstvenog osiguranja koje se financira iz plaća i poreza.

Iako u Vladi kažu kako će povećanje cijene državne police dopunskog osiguranja, koju koristi oko dva milijuna i 600 tisuća građana, omogućiti neophodna dodatna sredstva u sustavu javnog zdravstva, u javnosti se čuju kritike kako se radi o kaotičnoj privatizaciji zdravstva i pogodovanju privatnih davateljima zdravstvenog osiguranja.

Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, tvrdi kako se skupljim dodatnim osiguranjem HZZO-a "ide na ruku" privatnim osiguravajućim kućama, bez obzira što pojedine znatno skuplje naplaćuju usluge osiguranja osobama starijima od šezdeset godina.

Prema podacima koje je javnost upoznala, u prvih nekoliko tjedana po najavi poskupljenja police dodatnog osiguranja preko HZZO-a od nje je odustalo dvadesetak tisuća osiguranika, dok se početkom poskupljenja očekuje prava navala na privatna, u pravilu jeftinija zdravstvena osiguranja. Ministar zdravlja Dario Nakić izjavio je kako je prošle godine čak 150 tisuća građana odustalo od dodatnog osiguranja preko Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dio građana zasigurno su povukle atraktivne ponude privatnih osiguravateljskih kuća koje nude usluge dopunskog zdravstvenog osiguranja, kao i dodatnog osiguranja koje je iznimno bitno kroničnim bolesnicima i svima kojima trebaju skupi lijekovi za svakodnevni život.

Uz HZZO, dakle državno dodatno osiguranje, građani mogu odabrati između još tri dodatna osiguranja koja su široko prisutna na domaćem tržištu. To su Croatia zdravstveno osiguranje, Uniqua i Generali osiguranje, čije se police razlikuju tek u detaljima. Dopunsko osiguranje preko HZZO – koje će od lipnja stajati 89 kuna mjesečno bez obzira na životnu dob – nudi korisnicima oslobađanje od paricipacije za liječničke i zubarske preglede, bolničko liječenje, fizikalnu terapiju, te pokriće doplata na osnovnu A listu lijekova. Za korištenje usluge dovoljno je pokazati iskaznicu dopunskog osiguranja.

Sve to – uz mjesečnu naknadu od 67 kuna – nudi i Croatia zdravstveno osiguranje, koje je dio velikog Croatia osiguranja. Uz naknadu od 97 kuna mjesečno, Croatia nudi i plaćanje participacije na B listu lijekova. Osobe starije od 60 godina – dakle, oni rođeni 1955. godine i ranije – osiguranje preko ovog osiguranja plaćat će 150 kuna mjesečno, ali uz osiguranu dopunsku B listu lijekova. Usluge Croatia zdravstvenog osiguranja također se "plaćaju" predočenjem iskaznice.

Najpovoljniju uslugu na tržištu dopunskih osiguranja nudi Uniqua, čija je cijena 65 kuna mjesečno i mogu ga ugovoriti građani od 18 do 65 godina starosti. Njihova dopunska polica vrijedi i za B listu lijekova, ali predočenje iskaznice Unique neće uvijek vrijediti – nego će korisnik platiti uslugu te potom dobiti povrat novca. Uniqua osiguranje danas na tržištu zauzima 2,55 posto prostora.

Građanima koji se tek odlučuju o izboru dopunskog osiguranja zanimljiva je ponudi Generali osiguranja koje pored pokrivanja svih troškova participacije u sustavu javnog zdravstva Republike Hrvatske bez ograničenja na iznos, pruža i pokriće troškova lijekova s osnovne (A) liste lijekova i dopunske (B) liste lijekova, ali i vraća novac ako niste bili bolesni.

Naime, Generali osiguranje vraća 15 posto godišnje premije ukoliko nije počinjen trošak po polici osiguranja. Manjak ponude te osiguravajuće kuće je da osiguranici mogu imati do 65 godina starosti.

U privatnim osiguravateljskim društvima koja nude dopunska zdravstvena osiguranja napominju kako posljednjih tjedana – od kada je javnost upoznata s poskupljenjem usluge HZZO-a – nema povećanog interesa za njihove ponude.

"Vezano za konkretna pitanja o mogućem značajnijem priljevu novih korisnika, možemo tek reći da se ništa neuobičajeno ne događa u odnosu na trendove koje bilježimo u posljednjem razdoblju što pak pripisujemo kvaliteti naše ponude," napominju u Croatia zdravstvenom osiguranju.

Privatni osiguravatelji tvrde kako ne razmišljaju niti o poskupljenju usluge kako bi pratili "trend" državnog osigiravatelja. "Generali osiguranje nema u planu mijenjati premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja," poručili su iz te tvrtke.

Slična izjava dolazi i iz konkurencije: "U Croatia zdravstvenom osiguranju analiziramo novonastale okolnosti, a eventualne odluke o promjenama uvjeta poslovanja bit će pravovremeno objavljene."

Promjene na tržištu dopunskih zdravstvenih osiguranja, izazvane poskupljenjem police državnog osiguravatelja koji ima najveći broj korisnika, očito će biti dugoročne, ali i važne za financijsku stabilnost sustava javnog zdravstva. S postojećim brojem korisnika, skuplja dopunska polica HZZO donijet će javnom zdravstvom oko 400 milijuna kune više svake godine. Završi li dio tog novca kod privatnih osiguravatelja, zdravstveni sustav ostat će siromašniji, ali bi građani, ugovaranjem jeftinih polica, mogli uštedjeti. (Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter