Nakon De Villeovog uspona u planu uređenje Ulice Sergijevaca

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Gradonačelnik Boris Miletić i pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić, obišli su danas gradilište na De Villeovom usponu gdje je u tijeku projekt cjelokupnog uređenja ovog uspona na Kaštel. Prema projektu De Villeov uspon, koji se nalazi unutar povijesne jezgre Grada Pule upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, će se u potpunosti rekonstruirati prema uvjetima Konzervatorskog odjela u Puli.

Izvođač radova je poduzeće TGT Adriatic d.o.o. odabran kao najpovoljniji ponuditelj na provedenom javnom natječaju. Vrijednost investicije rekonstrukcije pješačkih i kolno-pješačkih površina s izgradnjom oborinske odvodnje, sanitarne odvodnje i vodovodne mreže iznosi oko 1,2 milijuna kuna. Radovi na površini zahvata od oko 335 metara četvornih planiraju se okončati u roku od 135 dana.

- Uređenje De Villeovog uspona investicija je kojom će se uz uspon postaviti i kompletna komunalna infrastruktura te sve instalacije koje su sada po zgradama staviti pod zemlju nakon čega će slijediti novo kameno opločenje. Ovim projektom počelo je uređivanje starogradske jezgre, a osim ovoga u planu je i uređenje Ulice Sergijevaca, kada se ostvare pretpostavke za izgradnju fekalne mreže i oborinske odvodnje, koju trebamo rekonstruirati i tada ćemo jednu od najljepših i najfrekventnijih ulica u ovom dijelu grada također kamenom popločiti. Vjerujem da će radovi proteći prema planu i da će uspon zasjati u novom ruhu do sljedeće turističke sezone, nadam se čak možda i do Uskrsa, rekao je gradonačelnik.

Prema planu, na De Villeovom usponu zamijenit će se postojeća infrastruktura te će se nanovo popločiti materijalom istovjetnim postojećem, odnosno kamenom vapnencem i pješčenjakom. Polaganje kamenog opločenja i stepenica provest će se prema izvornom oblikovnom uzorku, a postojeće kamene ploče deponirat će se za upotrebu prilikom radova na održavanju. Trenutno su na vrhu uspona postavljene "pokusne" kamene ploče. Stepenice će biti tamno-sive boje, dok će se za uspon izabrati najvjerojatnije svijetli "točkasti" kameni uzorak kako bi podloga bila što manje skliska.

De Villeov uspon središte je događanja brojnih manifestacija tijekom ljetnog perioda te će njegova rekonstrukcija, osim revitalizacije starogradske jezgre, dodatno doprinijeti i ponudi atraktivnih kulturnih događanja u Puli. Nakon uređenja na tom je usponu u budućnosti predviđeno otvaranje nekoliko galerijskih prostora.

- Uređenje De Villeovog uspona veoma nam je važno, ne samo zbog početka uređenja starogradske jezgre već i stoga što će nam ovo uređenje biti predložak za sve kasnije zahvate. Na ovom ćemo primjeru vidjeti koliko smo dobro zamislili uređenje starogradske jezgre jer namjeravamo uskoro krenuti i s uređenjima preostalih uspona na Kaštel. Pogotovo s postavljanjem moderne javne rasvjete u središtu grada, projekt koji smo već pokrenuli i za koji konstantno postižemo dogovore sa suvlasnicima zgrada u starogradskoj jezgri. Za sada od arheoloških nalaza nije pronađeno ništa, a i ne predviđa se na ovoj lokaciji, rekao je Škuflić, istaknuvši da kod većih projekata veliku ulogu u ispunjavanju rokova igraju vremenske prilike za koje se nada da će poslužiti izvođače radova.

Uređenje ovog uspona na Kaštel završetak je projekta koji je sadržavao i uređenje štinjanskog Šaliža te uređenje Fontičke u samom središtu grada. TGT - Adriatik je za sve tri rekonstrukcije ponudio ukupnu cijenu u iznosu od četiri milijuna kuna (s PDV-om) te jamstveni rok od 20 godina. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter