Nakon apela gradanima da ne navodnjavaju, potrošnja vode veca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Usprkos prošlotjednom apelu gradanima opcine Kršan, i to pod prijetnjom redukcijom, da zbog sušom pogodenih izvorišta i povecane potrebe za vodom uslijed vrucina prestanu navodnjavati njive, zalijevati vrtove i nogometna igrališta, Vodovod Labin otad ondje bilježi još vecu potrošnju, što ugrožava redovitu opskrbu.

I ta je cinjenica natjerala gradsko poduzece da prekjucer, kako doznajemo od direktora Dina Škopca, iste mjere kao u Kršanu propiše i za stanovnike opcina Sv. Nedelja i Pican!

- U opcini Kršan je nakon našeg upozorenja potrošnja vode porasla za nekoliko stotina kubika dnevno, a više se, pogotovo navecer, troši i u Picnu i Sv. Nedelji. Ondje je poljoprivreda najprisutnija. Izgleda da gradani i dalje zalijevaju. Ponavljam: u slucaju nepoštivanja štednje, na tim cemo podrucjima uvesti redukciju, naglašava Škopac.

Da zabrana "ako siješ, ne moci!" nije puhanje na hladno, svjedoci situacija od prošle srijede, kada je, izvijestili smo, dio domacinstava u Cepicu, ona zadnja na cjevovodu, ostao suhih slavina. Žedan! U meduvremenu takvih ekstremnih situacija nije bilo. Iz Vodovoda su, podsjetimo, vec napominjali da nestašicu vode zbog suše nisu zabilježili najmanje zadnja tri desetljeca.

- Svatko od nas trebao bi biti odgovoran, vidjeti gdje može uštedjeti. Moramo biti spremni na dugu toplu ljetnu zonu ako želimo imati dovoljno vode za pice. Samo zajedno, krajnje racionalnom potrošnjom dragocjene sirovine, možemo prebroditi ovaj ozbiljan problem, poziva Škopac na ozbiljnost.

Nakon sušne 2011. godine, u ovoj je dosad palo svega 233 litre kiše po cetvornom metru, što je malo i za sušnu godinu, kaže Škopac.

- Ova je alarmantna situacija upozorenje državi i Hrvatskim vodama da moraju poceti sustavno istraživati te staviti u funkciju sve raspoložive izvore na našem podrucju, kojih, hvala Bogu, imamo mnogo: Sv. Anton, Bolobani, Šumber, Beka, Ivana, Grdak…, rekao je Škopac. (I. RADIC)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter