Nakon 80 godina relikvije na porečkim ulicama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Blagdan porečkog zaštitnika Sv. Maura danas je prvi put nakon 80 godina obilježen i procesijom, u kojoj su gradskim ulicama nošene relikvije ovog sveca koje se čuvaju u drevnoj Eufrazijevoj bazilici. Zadnja takva procesija bila je održana daleke 1934. godine, prilikom velike proslave povrata relikvija Sv. Maura u Poreč iz Italije, a danas se ovaj stari običaj obnovio u punom sjaju.

Crkveni dio svečanosti posvećenih Sv. Mauru počeo je svečanom Blagdanskom misom u prepunoj Eufrazijevoj bazilici, koju je predvodio gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović. Njemu su koncelebrirala četvorica biskupa i veći broj svećenika iz Porečko-pulske biskupije, na čelu s biskupom Damirom Kutlešom, te Riječke metropolije.

Od bogoslova, do manjina

Nakon mise formirana je dugačka procesija koja je od najstarijeg dijela Poreča svoj dostojanstveni hod nastavila do rive i zatim do Trga slobode, pa natrag do bazilike. Na čelu procesije hodali su bogoslovi, za njima mladi sportaši iz porečkih sportskih klubova, pa nosači barjaka, policajci i vatrogasci, te članovi istarskih kulturno-umjetničkih društava nacionalnih manjina.

Za ovim uvodnim dijelom kolone slijedili su nosači dragocjenog relikvijara, odnosno, staklenog sarkofaga s relikvijama Sv. Maura, praćeni nosačima baklji i palminih grana. Za relikvijarom hodali su svećenici, s petoricom biskupa na začelju, za njima porečki gradonačelnik Edi Štifanić s čelnicima gradske uprave; slijedila je limena glazba iz Pazina i za njom dugačka kolona vjernika iz svih krajeva Poreštine i Istre.

Mnogi su bili dirnuti i oduševljeni dostojanstvenošću i svečanošću ovog ophoda drevnim porečkim ulicama i trgovima, a i turisti, među kojima se isticala poveća grupa Japanaca, su sa zanimanjem pratili i snimali procesiju. Poreč i Istra su obnavljanjem procesije za blagdan Sv. Maura nedvojbeno dobili još jednu dojmljivu vjersku svečanost koja će se i narednih godina s marom pripremati i s radošću pohoditi.

Fešta od palente

Svjetovnim dijelom proslave blagdana Sv. Maura dominirao je program na Trgu slobode, gdje se od jutra odvijao već poznati porečki festival palente, uz cjelodnevni zabavni program s velike pozornice. Opjevana još u poznatoj staroj pjesmi "La mula di Parenzo", porečka je palenta ponuđena na tri poveća ugostiteljska štanda. Ekipa Ugostiteljstva Hrast iz Poreča, predvođena kuharom Sandrom Hrastom, ponudila je palentu s više različitih preljeva, odnosno priloga: ombolom, domaćim kobasicama, divljači, boškarinom, tripicama, šofiganim lignjama, kiselim kupusom.

Ekipa novigradskog restorana Pelagius, predvođena kuharom Borisom Špečinom pripremila je sličnu, ali dovoljno drugačiju ponudu od svojih susjeda na porečkom trgu, ponudivši palentu s ombolom, kobasicama i kupusom, zatim s tripicama, sipama i lignjama, govedinom, te rebrima i kobasicama. Na trećem štandu predstavila se porečka konoba Ćakula, čiji je kuhar Nenad Posavac sa svojom ekipom pripremio jedno, ali sasvim originalno jelo: palentu krumpiricu sa skutom i dagnjama.

Na ova se tri štanda palenta s različitim prilozima nudila po vrlo popularnim cijenama, a na četvrtom se hrana dijelila u velikoj tavi kuharska ekipa Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića, odnosno kuhari-profesori Stanislav Poropat i Željan Peloža zajedno sa svojim učenicima pripremili su mega-brodet od miješane ribe (Poropat nam je odao da su se u tom vrućem društvu našle sipe, kanoće, lastavice, škarpine, te pokoji morski pauk i morski pas).

Brodeta je podijeljeno 400 porcija, ali bez palente, tko je htio kombinirati trebao si je palentu dobaviti s nekog od ugostiteljskih štandova. Na pozornici na Trgu slobode od jutra do večeri smjenjivali su se Baredinosaurusi, Big band, Fun Box i Šćike, nastupile su i porečke mažoretkinje, a navečer je u hotelu Palazzo održan kuharski troboj, odnosno natjecanje triju restorana u pripremi jela od palente. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter