Nakon 66 godina tijelovska procesija u Rovinju


Nakon punih 66 godina od posljednje svečane tijelovske procesije, koja se zadnji put odvijala daleke 1947. godine duž ulica i trgova starogradske jezgre Rovinja (a ne samo u okružju crkve svete Eufemije), obnovljena je tradicija. Nakon mise na blagdan Tijelova, sudionici procesije okupili su se ispred crkve i krenuli niz obronak Montea pa Ulicom sv. Križa, Trgom maršala Tita, Garibaldijevom i Švalbinom, ponovno se vratili na trg ispred crkve i gradske zaštitnice svete Eufemije.

U procesiji, koju je vodio župnik rovinjske župe vlč. Milan Zgrablić, ponovno je korišten pozlaćeni baldahin, koji su stariji građani Rovinja, upravo posljednji put imali prilike vidjeti za zadnje gradske procesije. Na čelu procesije bili su ministranti, slijedili su predvoditelji krunice, članovi župnog zbora i ostalih gradskih zborova, prvopričesnici, dok su iza baldahina, ispod kojeg je župnik Zgrablić nosio monstrancu (pokaznicu) išli počasni uzvanici i narod.

Sudionici procesije zaustavili su se na četiri postaje na kojima su uz čitanje Evanđelja - molitvu i blagoslov, na hrvatskom i talijanskom jeziku - ispjevane i blagdanske pjesme u interpretacijama gradskih zborova - "Franjo Glavinić", Sv. Eufemija, Rubino i Gandusio, upriličen je i nastup članova gradske Limene glazbe i kantautora Davora Terzića.

Stanovnici ulica kojima je prolazila procesija potrudili su se svečano ih ukrasiti. Ugostitelji su cvijećem uljepšali stolove, a stanari balkone, prozore i vrata. Nakon što je procesija okončana, pločnici su ostali posuti ružinim laticama. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)    


Podijeli: Facebook Twiter