Nakon 48 godina Kellyevi heroji ponovo ušli u Vižinadu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon 48 godina pripadnici 35. američke pješačke divizije ponovo su ušli u Vižinadu. Naime, protekle subote Airsoft klub Mutila – Medulin u Vižinadi je organizirao airsoft susret prozvan „Kelly's heroes“ odnosno „Zlato za odvažne" u spomen na istoimeni film koji je 1969. sniman u Vižinadi. Film je u originalu naslovljen „Kelly's heroes“, a u našoj se kino-distribuciji od 1970. prikazivao pod nazivom „Zlato za odvažne“. Radnja te ratne komedije, redatelja Briana G. Huttona u kojoj su glavne uloge igrali Clint Eastwood, Telly Savalas, Don Rickles, Carroll O'Connor i Donald Sutherland, smještena je u francuski gradić Clermont koji su okupirali Nijemci. Naslovni protagonist, čiji lik tumači Clint Eastwood, američki je dočasnik, degradiran u običnog vojnika, koji je slučajno doznao da su Nijemci u trezoru banke u Clermontu, smještenom nedaleko linije fronte, pohranili basnoslovne količine zlata. To ga je potaklo na zamisao da s kolegama, bez znanja pretpostavljenih, okupi malu postrojbu s kojom će pokušati sve zlato uzeti sa sebe. U potrazi za zlatom Kelly uspijeva probiti njemačku obranu, a njihov susret s neprijateljem, general Kolt, pljačkaški pohod svojih vojnika proglašava vojnom pobjedom.

Prilagođavajući se filmskom scenariju gotovo 90 airsoft igrača iz Slovačke, Slovenije, Češke, Poljske, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Hravtske uprizorilo je završne borbe iz spomenutog filmskog hita.

-Igrači na autentičnim lokacijama iz filma uprizoruju bitke koristeći se elementima airsofta i reacment. Airsoft je sličan paintballu, ali s time da plastične kuglice nisu ispunjene bojom, a reacment je uživljavanje u uloge u ovom slučaju američkih i njemačkih vojnika. Borbe se vode replikama oružja koje su koristile američka i njemačka vojska u Drugom svjetskom ratu, a igrači su odjeveni u replike odora, pojašnjava Tin Veljković, glavni organizator susreta. Vižinada je, kaže, odabrana jer ima povijesno, filmsko, okruženje, naime igrači se kreću ulicama i trgovima na kojima je sniman film. K tomu gradić je savršena kulisa za uprizorenje filmske borbe jer se u proteklih 48 godina gotovo nimalo nije izmijenio.

Osim igračima, kojima je pričinjalo veliki užitak, subotnje događanje bilo je zanimljivo i gledateljima koji su u nemalom broju pratili što se događa. Prema scenariju susreta, život se u Vižinadi, zapravo okupiranom Clermontu, odvija uobičajenim tijekom, jedino što se na svakom koraku mogu uočiti njemački stražari, ali i okupatorski vojnici i časnici u svojim svakodnevnim aktivnostima i dokolici. Miran život mijenja se kada stiže dojava kako se približavaju amerikanci. Vojnici tada brzo evakuiraju ljude, koji su do tada šetali gradom ili razgledali izložbu kolekcionarskog oružja u mjesnoj školi, na prostor za gledatelje, odakle su sa sigurne udaljenosti mogli pratiti tijek događanja. U istro vrijeme Nijemci organiziraju obranu, ali nakon gotovo dvosatne borbe amerikanci ipak uspijevaju doći do središta grada. Budući da ih je više od uspjeha na bojnom polju zanima zlato stupaju u pregovore s Nijemcima oko predaje zlata. Na zadovoljstvo gledatelja, poglavito mlađe populacije sve se to odvijalo po ulicama Vižinade, a pregovori s Nijemcima na glavnom trgu. Nakon što je sve završilo igrači i publika prepustili su se druženju i zajedničkom gledanju filma „Kelly's heroes“ u Domu kulture. Zadovoljni su na kraju svega bili i Tin Veljković i Marko Ferenac, načelnik općine Vižinada, bez čije potpore, kaže Veljković, svega ovoga nebi bilo.

-Općina nam je pomogla na sve moguće načine, a posebno u rješavanju logističkih problema, dodaje Veljković. Zahvalan načelniku Ferencu i njegovom timu, ali i DVD-u Vižinada koji je osiguravao poprište događanja. Ovo je ujedno i pilot događanje na temu filma „Kelly's heroes“ koji među filmofilima uživa kultni status. Nakon analiza vidjet će se što se još može poboljšati ili popraviti, jer, kako kažu Veljković i Ferenac, ovo bi druženje igrača softballa trebalo postati tradicionalno s ciljem da se Vižinadi ponudi sadržaj i privuku turisti izvan turističke sezone. Softball druženja uglavnom se provode u prirodi, izvan naseljenih mjesta, a u novije se vrijeme pojavljuju i „ulične borbe“, a ova u Vižinadi u tomu ima potencijala jer se odvija na lokacijama legendarnog filma, što softballu u Vižinadi daje potencijala.

-I onda svi koji niste bili u Vižinadi svakako dođite iduće godine, poručuju Veljković i Ferenac, koji podsjeća kako će u budućem Centru za posjetitelje „Okusi prošlosti“, u kući Maraston, dio prostora biti posvećen upravo filmu „Kelly's heroes“, a softball susret u to će se dobro uklopiti. (Zapisao i snimio: Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter