Nakon 400 godina Draguć dobiva komunalnu infrastrukturu


Postavljanje asfalta u središtu drevnog Draguća označilo je završetak velike investicije uređenja komunalne infrastrukture, poglavito gradnje sustava za prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda. Nakon radova na vodoopskrbi, odvodnji i rekonstrukciji glavne ulice, na red je došlo i uređenje sporednih ulica. Ovom se projektu pristupilo vrlo odgovorno jer je Draguć zaštićena cjelina pa je za svaki zahvat potrebna suglasnost konzervatora.

- Uz suglasnost Konzervatorskog odjela u Puli, prišlo se asfaltiranju sjeverne ulice, kaže Emil Daus, načelnik Općine Cerovlje. Investicija je vrijedna stotinjak tisuća kuna, investitor je općina, uz potporu Istarske županije.

Izgradnja kolektorske mreže naselja

Ovime će se značajnije olakšati promet lokalnom stanovništvu, a što je posebno važno, rasteretit će se promet glavnom ulicom, Stradom, na kojoj je nedavno rekonstruirano povijesno opločenje.

- Sustav za prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda naselja Draguć od izuzetnog je značaja za šire područje jer je naselje locirano u trećoj zoni sanitarne zaštite akumulacije Butoniga i kao takvo je, prema odluci o zonama sanitarne zaštite izvorišta vode za piće u Istri, visoko na listi prioriteta za rješavanje problematike zbrinjavanja otpadnih voda, kaže Daniel Maurović, direktor Istarskog vodozaštitnog sustava. Ovaj je sustav u Draguću, kaže, podijeljen na dva projekta, s dvije odvojene građevne dozvole. To su kolektorska mreža naselja, dakle cjevovodi i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

Nakon provedene javne nabave ugovor za izgradnju kolektorske mreže naselja potpisan je u svibnju 2015. s izvođačem NERA iz Buzeta, a asfaltiranjem ceste, koje je u tijeku, radovi se približavaju dovršetku. Drugi dio sustava je uređaj za pročišćavanje otpadnih voda naselja Draguć, za čiju izgradnju je na javnoj nabavi u listopadu 2015. posao dobio Vladimir Gortan iz Pazina.

Izgrađena je i nova vodovodna mreža

- Radovi su u tijeku, a dovršetak se očekuje na jesen ove godine. Za nadzor izgradnje ovog sustava angažirana je Učka konzalting iz Pazina, a nadzor elektro-radova provodi ovlašteni inženjer, zaposlenik IVS-a, kaže Maurović. Vrijednost ugovora za kolektorsku mrežu Draguća iznosi oko tri milijuna kuna, a za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda 2,12 milijuna kuna, dakle ukupno nešto više od pet milijuna kuna. Iako se radi o relativno maloj duljini mreže, svega 1.736 metara, njena je izgradnja skuplja zbog izgradnje mreže u staroj gradskoj jezgri i obnove povijesnog opločenja ulica prema zahtjevima konzervatora. (Mirjan RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter