Nakon 39 godina tijelo alpinista Čulića u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijelo hrvatskoga alpinista Nenada Čulića, stradalog prije 39 godina na Kavkazu u Gruziji, a pronađeno tek ovog ljeta, dovezeno je u Hrvatsku zrakoplovom Croatia Airlinesa, izvijestili su danas iz Hrvatske gorske službe spašavanje (HGSS).

Čulić je s još trojicom hrvatskih alpinista, Antom Bedalovim, Ursom Vrdoljakom i Viktorom Tabakovićem, poginuo 24. srpnja 1974. u velikom ledenom odronu prilikom uspona po smjeru "Križ Ušbe" na Kavkazu.

Tijela Bedalova i Vrdoljaka pronađena su nekoliko dana nakon nesreće, a Tabakovića i Čulića ostala su duboko pod tisućama tona leda pod planinom Ušba na Kavkazu.

Prije dvije godine jedan češki alpinist naišao je na Čulićevu čuturicu s oznakom GSS-a te je u ljetu 2012. organizirana četveročlana ekspedicija HGSS-a i Hrvatskog planinarskog saveza, koja je u ledenjaku pronašla čak tri tijela davno stradalih alpinista, i sve su ih spustili u dolinu.

Prema opremi i nakon DNK analize tim dr. Šimuna Anđelinovića iz KBC-a Split tada je nepobitno utvrdio kako jedno tijelo pripada davno nestalom hrvatskom alpinistu Viktoru Tabakoviću, a nedugo nakon toga njegova je obitelj organizirala prijevoz tijela u Hrvatsku.

No, tijelo Nenada Čulića tada nije bilo nađeno, iako je oko tog lokaliteta pronađeno nekoliko dijelova penjačke opreme, koji su nesumnjivo pripadali stradalim hrvatskim alpinistima iz 1974. godine.

Sama potražna ekspedicija izazvala je veliko zanimanje u Gruziji. Javnost i vlast dali su joj veliku podršku i izuzetno su se angažirali oko tog slučaja, jer nije uobičajeno da netko toliko uporno i dugo traga za svojim nestalima, mada je područje Ušbe poznato po brojnim žrtvama i stradavanja alpinista iz cijelog svijeta.

Kako se pretpostavljalo da je tijelo Nenada Čulića još uvijek pod naslagama leda, ali sigurno već vrlo blizu površine ledenjaka, HGSS je zamolio alpiniste i spašavatelje iz Mestije da u idućim ljetnim razdobljima obrate pozornost na to područje.

To je krajem kolovoza rezultiralo pozivom HGSS-u da je skupina rumunjskih penjača ugledala tijelo koje po poziciji na ledenjaku može pripadati Nenadu Čuliću.

Pokrenuta je akcija da bi ga se vratilo kući prije snijega i lavina koje u potpunosti mogu zatvoriti to područje do sljedećeg ljeta.

U složenom postupku povratka u kojem su, uz obitelj Čulić, sudjelovali i prijatelji iz HGSS-a, njegovog Planinarskog društva Mosor i Hrvatskog planinarskog saveza, veliku pomoć pružile su lokalne i gruzijske vlasti, hrvatsko veleposlanstvo u Ateni koje pokriva područje Gruzije te Croatia Airlines, ističe pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.

Gruzijski mediji i ovog su puta posvetili značajnu pažnju ovom slučaju. Govorilo se o Hrvatskoj i Hrvatima, koji ni nakon 40 godina nisu odustali od potrage i želje da svog posljednjeg nestalog poginulog prijatelja i kolegu vrate obitelji i dostojno pokopaju u zemlji u kojoj se rodio. Posebno su lokalna zajednica i guverner pokrajine Svaneti s puno poštovanja i na dirljiv način ispratili poginulog hrvatskog alpinista.

Nenad Čulić bio je jedan od najboljih hrvatskih alpinista i gorskih spašavatelja tog vremena, pokretač je hrvatskih ekspedicija u svjetska gorja, a kao gorski spašavatelj bio je instruktor i pročelnik GSS-a i predsjednik Planinarskog društva Mosor.

Posljednji ispraćaj Nenada Čulića bit će u četvrtak, 10. listopada, na gradskom groblju Lovrinac, a nakon ispraćaja održat će se komemoracija. Od njega će se oprostiti obitelj, prijatelji, pripadnici HGSS-a iz cijele Hrvatske, njegovog planinarskog društva Mosor, brojni članovi planinarskih i alpinističkih društava i Hrvatskog planinarskog saveza, ističe Prizmić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter