Nakon 33 g. optužen za ubojstvo djecaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Muškarac koji je priznao da je ugušio djecaka Etana Patza bit ce u petak optužen za ubojstvo, tocno 33 godine nakon što je šestogodišnjak nestao iz svog susjedstva u New Yorku.

Pedro Hernandez (51), koji je radio kao dostavljac u lokalnoj trgovini na Manhattanu gdje je Patz živio i gdje je posljednji put viden 25. svibnja 1979., uhicen je u cetvrtak.

Patzov nestanak izazvao je veliku pažnju medija i naveo je tadašnjeg predsjednika Ronalda Reagana da 1984. potpiše zakon o traganju za nestalom djecom, nakon cega je osnovan neprofitni centar za nestalu djecu i promijenjen citav niz pravila o tome kako policija i javnost reagiraju na izvješca o nestanku djece.

Patz je tako postao prvo nestalo dijete cije se lice pojavilo na kartonskom pakiranju mlijeka da bi se javnost potaknula da dojavi informacije o njegovom nestanku.

Policijski inspektor Raymond Kelly rekao je da ce Hernandez biti optužen za ubojstvo jer je policiji u videosnimci priznao da je djecaka ugušio u podrumu trgovine, stavio njegovo tijelo u vrecu i bacio u kantu za smece.

Patzova obitelj i danas živi u istoj ulici, a Hernandez se u meduvremenu preselio u Maple Shade u New Jerseyju i ondje živio sa suprugom i kceri.

Preokret u tom dosad nerasvijetljenom slucaju nastupio je mjesec dana nakon što su policajci detaljno pretražili podrum u drugoj zgradi u susjedstvu i nisu ništa otkrili. Ipak, na taj su nacin slucaj povezali s Hernandezom koji je clanovima obitelji 1981. rekao da je ucinio nešto jako loše i ubio djecaka u New Yorku, rekao je Kelly.

Patz je prije nestanka roditeljima rekao da ce kratko svratiti u trgovinu da bi kupio vodu prije nego se ukrca na autobus, a Hernandez sada kaže da ga je namamio u podrum obecanjem da ce mu dati sok.


Podijeli: Facebook Twiter