Nakon 3 godine: Ministri zadovoljni učinkom Vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministri u Vladi smatraju da je Kukuriku koalicija u tri godine od dolaska na vlast napravila najviše što je mogla s obzirom na zatečeno stanje u državi, a slažu se da je recesija, u kojoj se Hrvatska nalazi već šestu godinu, najveći problem koji je nužno što prije riješiti.

Kukuriku koalicija je točno prije tri godine pobijedila na parlamentarnim izborima te su novinari ministre uoči sjednice Vlade u četvrtak zamolili da ocijene što je napravljeno u tri godine mandata, odnosno što je moglo bolje.

Grčić: zadržana su socijalna prava

"Ne možemo u potpunosti biti zadovoljni, ali u okolnostima u kojima živimo, mislim da i nije tako loše", ocijenio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić ističući kao najveće postignuće protekle tri godine zadržavanje socijalnih prava.

Kaže kako je osobno zadovoljan učinjenim, no dodaje da se moglo i više, "posebno kad je riječ o okretanju krivulje BDP-a".

"Međutim, ni BDP nije toliko važan koliko je važno da smo u ove tri godine uspjeli ono što mnoge druge zemlje nisu, a to znači zaštitili socijalne troškove", rekao je Grčić podsjetivši da se ne režu socijalna davanja i mirovine te da su se minimalno smanjile plaće.

To znači, dodaje potpredsjednik Vlade, da se održava onaj standard građana izravno ovisnih o državi i proračunu koji je zatečen na početku mandata.

"U Rumunjskoj su 25 posto rezali plaće i mirovine. Zamislite koliko Rumunji trebaju čekati godina da to nadoknade", dodao je.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, kao i Grčić, smatra da je Vlada u okvirima mogućeg napravila puno toga, a žali što se na početku mandata nije krenulo "ozbiljnije s reformama".

"Očekivanje građana i nas samih sigurno su bila daleko veća, ali ponovit ću, u okviru mogućeg napravili smo jako puno", rekao je.

Maras: više je reda u državi

I ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras smatra da se puno toga napravilo, a i on najvećim minusom drži činjenicu da je Hrvatska još uvijek u recesiji.

Puno se napravilo, uveo se red u javne financije, više je reda u državi, kaže Maras te ističe i to da je u protekle dvije godine više osnovanih nego zatvorenih tvrtki te manje nezaposlenih.

"Naravno da ni mi nismo zadovoljni time što je Hrvatska još uvijek u recesiji. To je najveći minus", kazao je.

To državu najviše opterećuje u ovom trenutku i u zadnjoj godini mandata moramo raditi na tome da nakon šest godina Hrvatska izađe iz recesije, ističe Maras.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kaže kako je u protekle tri godine u svom resoru napravio maksimalno koliko je mogao, no slaže se da se može i bolje te je, na inzistiranje novinara, kazao kako je potrebno pojačati brzinu ulaska Hrvatske u Schengenski režim.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović kazao je kako bi svatko htio da je stanje u državi bolje, da se stvari odvijaju bržim tempom.

"Svjesni smo da globalna slika još uvijek nije dobra, ali ovo sve što smo radili u protekle tri godine sigurno će rezultirati poboljašnjima opće slike", ocjenjuje.

U svom resoru ističe poboljšanja u područjima gospodarenja otpadom, energetske učinkovitosti te gospodarena parkovima.

Svi oni građani koji su uz pomoć vlade obnovili kuće i obrtnici koji su radili na tim radovima mogu svjedočiti da se tu zaista radi o pomacima, kaže Zmajlović te dodaje i činjenicu da sada dvostruko više ljudi u zemlji ima mogućnost razvrstavanja otpada.

Taritaš: trajno poboljšanje u prostorno-graditeljskom sektoru

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš smatra da je u njenom resoru napravljeno jako puno te ističe projekte legalizacije, uvođenje e-dozvola, donošenje nove zakonske regulative, a za sredinu iduće godine najavljuje upućivanje u Hrvatski sabor Strategije prostornog razvoja Hrvatske do 2030. godine.

"Kad podvučem crtu, napravljeno je strašno puno i mislim da smo ostavili trajne posljedice u prostoru u poboljšanju cijelog tog sektora vezanog uz graditeljstvo. Prvenstveno govorim o dozvolama jer uvijek je tu bilo sivog, netransparetnog, a mi smo postavili transparentno", istaknula je.

Kao i Zmajlović ističe pokretanje građevinskog sektora kroz projekte energetske učinkovitosti te dodaje da se i problemi vezani uz poplavljena područja rješavaju "na način koji je u datim okolnostima moguć".

Ministar branitelja Predrag Matić navodi da je njegovo ministarstvo izvršilo sve obveze prema hrvatskim braniteljima. "I više nego što je predviđeno", kazao je.

Ističe da će u idućoj godini mandata, odnosno od 1. rujna, u punom obimu zaživjeti i Memorijalni centar domovinskog rata, a izdvaja i to što će u subotu biti otvoren prvi veteranski dom u Hrvatskoj.

"Što se tiče Ministarstva branitelja - sve 5", kaže Matić, a na upit koju bi ocjenu sebi dao, odgovara: "Dobra četvorka, s izgledima da prođem s pet".

Ministar turizma Darko Lorencin kazao je kako je u idućoj godini najvažanije potaknuti gospodarstvo i investicije. I on kao jedan od razloga zbog kojih rezultati nisu veći i bolji izdvaja zatečeno stanje pri preuzimanju vlasti, odnosno "jako puno nepoznanica, nesustavnosti, nesređene financije".

"Puno toga je napravljeno, puno toga bilo je u glibu, puno toga smo otpetljali i treba samo ubrzati stvari i bit će sve uredu", ustvrdio je. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter