Nakon 20 kišnih dana - dolaze suhi!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tridesetak dana prije kraja godine posve je sigurno da ce, i za meteorologe, ali i za vecinu stanovnika Istre, to biti još jedna posebna godina. Zabilježeno je nekoliko nevjerojatnih dogadaja koji svakako upozoravaju na to koliko vrijeme ozbiljno može zaprijetiti pa i ugroziti ova podrucja.

Vec se nekoliko godina spominju dvije glavne karakteristike klime u Istri: to su sušna i vruca ljetna sezona, koja traje nekoliko mjeseci, te duga kišna sezona, koja posljednjih godina redovito obilježava kraj godine. Ovogodišnja kišna sezona, koja traje još od pocetka rujna, to najbolje potvrduje.

Na pocetku posljednjeg ovogodišnjeg mjeseca meteorolozi ipak najavljuju bolje, ugodnije i sigurnije vrijeme. Vremenske ce se prilike vec u subotu postupno smiriti, opasne ciklone udaljit ce se s ovih prostora pa ce vrijeme u iducih 10-ak dana biti puno ugodnije, prije svega bez znacajnijih oborina.

Ne ocekuju se ni jaka zahladenja pa ni orkanske bure, vrijeme ce iducih desetak dana biti upravo onakvo kakvo i ocekujemo za ovo doba godine – prohladno, umjereno oblacno i suho! Bez obzira na takvu kratkorocnu prognozu, potrebno je spomenuti da kišna sezona još sigurno nije sasvim završila.

Do kraja godine bit ce još dosta oborina, ali je sigurno da su prijetnje od novih poplava sve manje. Za 20-ak dana mogu se ocekivati i prva prava zimska zahladenja s novim snježnim oborinama i daljnjim padom temperature zraka.


Podijeli: Facebook Twiter