Nakon 20 godina napuštam Valovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odlukom Grada Pule i gradonacelnika Borisa Miletica Josipu Vukicu, branitelju s Valovina i hrvatskom ratnom vojnom invalidu iz Domovinskog rata, ustupit ce se bez naknade gradevinsko zemljište na podrucju Mjesnog odbora Gregovica, u Argonautskoj ulici, površine 419 cetvornih metara i pripadajuce komunalno opremanje.

Vukic je korisnik stambenog kredita za izgradnju kuce prema rješenju Stambene komisije Ministarstva obitelji, branitelja i medugeneracijske solidarnosti, a pravo na dodjelu stekao je na temelju Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i clanova njihovih obitelji s 30-postotnim oštecenjem organizma. Nekretninu koju je dobio od Grada za izgradnju obiteljske kuce za vlastite stambene potrebe ne smije otuditi u vremenu od deset godina od dana stjecanja prava vlasništva.



- Doista sam sretan što napokon odlazim s Valovina. Jedva cekam da odem. Hoce li mi faliti kamp? Ma okoliš, more i šuma hoce, ali ljudi u kampu nece, rekao nam je rekao Vukic. - Ovdje sam došao u sijecnju 1993. godine kao zapovjednik na Muzilu gdje sam ostao sve do umirovljenja 2004. godine. Valovine su mi trebale biti privremeni smještaj, a eto, ovdje sam pa jednu punoljetnost i još više.

On je inace drugi branitelj koji ce nakon dodjele zemljišta otici iz kampa, jer je jedan branitelj otišao na Verudu Porat, sada vec daleke 1998. godine, dok je unatrag nekoliko mjeseci u Puli zemljište dobio i sin poginulog branitelja.

- Kada su tadašnja ministrica Kosor i predstavnici Ministarstva branitelja bili 2008. godine u kampu, nakon što su nam iskljucili struju, obecavali su nam da ce u roku od dvije godine izgraditi zgrade s potrebnim stanovima. No, nije se dogodilo ništa i tada sam odlucio da cu tražiti da mi se dodijeli zemljište. Nakon što su mi odobrili kredit u HPB-u od 49 tisuca eura, Ministarstvo branitelja mi je na temelju toga izdalo rješenje, a za cetveroclanu obitelj pripada mi 70 kvadrata stambenog prostora. Zato sam predao zahtjev Gradu za dodjelu zemljišta, a sada, kada mi srede papire, sve vracam u Ministarstvo, ispricao nam je Vukic. (S. ZRINIC TERLEVIC, snimio M. ANGELINI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter