Nakon 20 god. obećanja, Ližnjancima konačno Sabirnica

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Nakon dva desetljeća obećanja, Ližnjanci će konačno dobiti Sabirnicu. Naziv je to ceste duge 700 metara koja se proteže od nogometnog igrališta na ulazu u mjesto, do raskrižja kod škole, ili točnije do restorana Stari ribar. Cesta ne samo da bi trebala donijeti "civilizaciju" u novo naselje na rubu mjesta s južne strane, nego bi kao zaobilaznica trebala i rasteretiti stari dio Ližnjana od gustog prometa, i to posebno ljeti, iz smjera Medulina prema moru, prema novim apartmanskim zgradama, a jednog dana i prema kompleksu na Marleri.

Završetak do travnja 2015.

Kako smo proteklog tjedna čuli od donačelnika Ližnjana Paola Demarina, prvi dio Sabirnice trebao bi biti gotov do kraja godine, a cijela bi prometnica, koju gradi pulska tvrtka Cesta, trebala biti završena do travnja 2015.. Do završetka prvog dijela, vozila na relaciji Ližnjan-Medulin voze jednim trakom, uz naizmjenično propuštanje regulirano semaforom. Vozači, oprez! Cesta je blatnjava uslijed obilnih padalina, a dijelom se vozi i uz duboki kanal.

Na ovu investiciju, tešku četiri milijuna kuna, dakle, čekalo se dva desetljeća, a projekt je u proteklih desetak godina često bio užarena tema sjednica općinskih vijeća i dobrodošli adut u predizbornim kampanjama. Sabirnica je projektirana još 1996. godine, no realizacije nije bilo ni na vidiku. Razlog? Uglavnom nemogućnost otkupa zemljišta u privatnom vlasništvu koje se našlo na trasi prometnice.

- U proljeće ističe već jednom produžena građevinska dozvola za sabirnu prometnicu pa smo morali započeti s njenom izgradnjom. U konačnici bi veća šteta bila pustiti da projekt izgradnje propadne, kaže načelnica Maja Cvek. Sada je pitanje vlasništva, čuli smo iz Općine, riješeno na većem dijelu trase, a u pomoć joj je pristigao novi zakon kojim se ubrzava postupak izvlaštenja i olakšava provedba sličnih projekata.

Neizgrađena cesta nanosi štetu Općini 

Problema po pitanju ustupanja zemljišta radi izgradnje ceste, Općini nije pravio Mario Hero, a njegove riječi dočaravaju koliko je potrebno za realizaciju nekih komunalnih projekata poput gradnje cesta u novijim dijelovima naselja.

- Kada su me pitali (Općina, op. n.), ja sam odmah dao zemlju. Kada je to bilo? A prije skoro 20 godina, možda manje, bit će negdje 19 godina. Da, da, tako davno, a tek sada se gradi cesta, kaže Hero, čija se kuća nalazi uz trasu prometnice. U prvom dijelu buduće ceste malo je izgrađenih kuća, a neke od njih su i novije višestambene zgrade, i Mario je jedini osim radnika kojeg zatičemo uz blatnjavo gradilište.

- Ova se cesta planira i provlači kroz planove gradnje niz godina, a zbog njene nerealizacije u ranijim periodima, Općina ima znatni manjak u proračunu zbog povrata komunalnog doprinosa, poručuje načelnica Cvek. Naime, uslijed neizgrađene komunalne infrastrukture, investitorima, odnosno vlasnicima sagrađenih kuća, Općina je bila dužna vratiti dio uplaćenog doprinosa. (Zvjezdan STRAHINJA)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter