Nakon 20 g. života u Porecu turist u vlastitom domu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Vec dvadeset godina živim u Porecu, imam ženu i troje djece s hrvatskim državljanstvom, ovdje sam radio, imao obrt, a ja državljanstvo ne mogu dobiti, rijeci su Safera Ahmetspahica, 33-godišnjeg bosanskohercegovackog državljanina sa Stancije Vergotini.

S obitelji živi u kuci koju je sagradio i za koju ceka legalizaciju. Nakon što mu je prije koji mjesec odbijeno produljenje privremenog boravka u Hrvatskoj, prijavljen je kao turist kod supruge - u vlastitom domu!

- Došao sam kao izbjeglica, ovdje završio osnovnu školu, radio u gradevinarstvu te kasnije, kad je bilo mogucnosti za dobivanje radne dozvole, otvorio obrt za završne radove u gradevinarstvu. Vodio sam ga cetiri godine, ali onda više nisam mogao dobiti radnu dozvolu jer je bila ispunjena kvota. Došla je i kriza, nema posla, pa sam prije cetiri godine zatvorio obrt, prica svoj život u kratkim crtama Ahmetspahic, rodom iz bosanskog Olova.

Nije Ahmetspahic jedini s takvim slucajem. S problemom dobivanja državljanstva ili boravišta supružnika još se uvijek susrecu brojne obitelji. Problem, uz rigorozni sustav, dugotrajne i komplicirane postupke, leži i u tome što mnogi stranci nisu nakon gubljenja izbjeglickog statusa na vrijeme rješavali "papire".

- Svaki put kad dodem u policiju traže nešto novo. Za produljenje su tražili da supruga ili ja imamo 14 tisuca kuna na racunu u banci, u što ne ulazi djecji doplatak, da uz ovaj iznos imam prosjecna primanja od 4.000 kuna i da placam zdravstveno osiguranje 400 kuna mjesecno, kaže Ahmetspahic.

Otegotni problem je dug od 192 tisuce kuna Poreznoj upravi, iz vremena kad je imao otvoren obrt i koji je u vrijeme zatvaranja iznosio oko 60 tisuca kuna. Dug je, veli, nastao zbog nepodmirenih troškova koje su narucitelji radova imali prema njemu.

- Kad bih dobio državljanstvo, mogao bih dici kredit i poceti rješavati dug, veli Ahmetspahic. Njegova supruga je nazaposlena i cuva troje malodobne djece te prima porodiljnu naknadu. Ne dobije li vizu ili državljanstvo nema kamo.

- Da bih dobio dozvolu boravka, moram imati primanja, ali ne mogu raditi jer nemam dozvolu, prica on. (Vedrana HABEREITER)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter