Nakon 2 mjeseca radova Poreč ima 4 nova rotora

Rotor između dvorane Žatika i shopping centra Parens
Rotor između dvorane Žatika i shopping centra Parens

Nakon nešto više od dva mjeseca radova i zatvorenih cesta, četiri nova rotora na ulazu u Poreč dobila su završni sloj asfalta i horizontalnu signalizaciju te su puštena u promet. Ti su rotori, investicija Hrvatskih cesta u vrijednosti od 29 milijuna kuna, nazvana po lokacijama na kojima se nalaze - Vrvari, Parens te veliki i mali rotor u Molindriju - i znatno su povećali protočnost prometa.

U promet su prvi put pušteni dan prije božićnih blagdana, uz privremenu signalizaciju. Nedavno zatvaranje rotora zbog postavljanja završnog sloja asfalta stvorilo je gužve dijelom zbog nedovoljnih najava o zatvaranju i dijelom jer su umjesto označenih obilaznih putova vozači koristili neslužbene kratice i makadamske ceste.

Završni radovi, poput čišćenja i nasipavanja zemljom budućih zelenih površina, još traju, ali se promet od prošlog tjedna odvija nesmetano. Izgradnjom velikog rotora u Molindriju, koji je zamijenio dosadašnje klasično raskrižje, u zaborav je otišlo nekadašnje opasno križanje županijske ceste Poreč - Vrsar i skretanje za Mugebu, a na novom rotoru sada je uz ove dvije prometnice ostavljen i odvojak za budući južni krak porečke obilaznice.

Bilo to zbog kritike u Glasu Istre ili neke intervencije, zamijetili smo da su zamijenjeni i ispravljeni svi pogrešno napisani talijanski natpisi na putokazima u rotoru pa je naziv Fuškulin umjesto Foskolino ispravljen u Foscolino, a Mugeba umjesto Moghebbo ispravno napisana Monghebbo.

Susjedni mali rotor u Molindriju, na cesti prema Mugebi i spoju budućeg akvaparka, također je pušten u funkciju, iako na ovoj prometnici još traju sanacije zemljanih nasipa uz cestu pa se promet odvija uz privremenu signalizaciju.

Najveći od novih rotora, onaj u Vrvarima, koji je sa svojih 59 metara promjera premašio veliki rotor u Špadićima, izgrađen je na mjestu bivšeg malog montažnog rotora koji je spajao državnu cestu Poreč - Pazin i porečku obilaznicu. Stvoreni su preduvjeti i da se u budućnosti na nj pripoji službeni ulaz u naselje Vrvari te južni krak porečke obilaznice. Promet se ovdje odvija u dvije trake i uz desna skretanja. (piše V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter