Nakon 18 godina i u Puli mimohod ponosa i sjećanja


U povodu obilježavanja 5. kolovoza - Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata te Grada Pule i Istarske županije položeni su vijenci na Centralnom križu Gradskog groblja i Spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa te minutom šutnje odana počast svim poginulim braniteljima.

Prvi put u proteklih 18 godina, od akcije "Oluja" kojom je oslobođen velik dio teritorija Hrvatske, centrom Pule prošao je dostojanstven i ponosan mimohod kojem se odazvalo 500-tinjak članova 17 braniteljskih udruga iz cijele Istre, a svoj doprinos obilježavanju dao je i maratonac Ivan Jagustin iz Vodnjana otrčavši mini maraton.

- Zahvalio bih svim braniteljima i prisjetio se poginulih te posebno pozdravio generale Gotovinu i Markača, jer je oslobađajuća presuda za njih skinula i veliki teret sa svih branitelja, istaknuo je brigadir Marjan Mužinić, predsjednik Organizacijskog odbora.

Mimohod je uz pratnju bubnjara i pulskih mažoretkinja krenuo od Veslačkog kluba prema Domu hrvatskih branitelja. Dugačku kolonu predvodili su Ivica Lerotić, čelnik pulske Hvidre, i Ivan Dumendžić, predsjednik istarskog ogranka Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, iza kojih su uz brojne barjake branitelja, policijskih i vojnih formacija koračali predstavnici civilne vlasti, pulski gradonačelnik Boris Miletić i dožupan Miodrag Čerina te uistinu brojni branitelji i članovi njihovih obitelji.

Na Giardinima ih je dočekao pulski Puhački orkestar. Pozdravljan od građana, od kojih su se neki i priključili mimohodu, mimohod je bio i atrakcija za brojne turiste.

Čestitajući svim braniteljima "njihov dan", gradonačelnik Miletić istaknuo je da je ovaj dan mimohodom obilježen na najljepši način te je uvjeren da će ovakvo obilježavanje postati tradicionalno.

- Prošlo je 18 godina od oslobađanja Hrvatske, ušli smo u EU, oslobođeni su generali, što potvrđuje da smo vodili obrambeni rat. Nastavljamo s gradnjom slobodne i demokratske Hrvatske zahvaljujući braniteljima, koji su nam omogućili jedinstven osjećaj slobode, rekao je Miletić.

Čerina se nadovezao potvrdivši namjeru da se i idućih godina na jednak način obilježi ovaj značajan datum hrvatske povijesti.

Branitelji besplatno na utakmicu Istre 1961

Svoj doprinos obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja dao je i pulski nogometni prvoligaš NK Istra 1961, čiji su predstavnici zajedno s predstavnicima kluba navijača Demoni sudjelovali ujutro na polaganju vijenaca i u mimohodu.

Navečer će svi branitelji moći besplatno ući na utakmicu Istra 1961 - Lokomotiva, na stadionu "Aldo Drosina". (G. ROJNIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter