Nakon 11 godina osuđen na 18 mjeseci zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijski sud u Puli preinačio je prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Puli te je Serđu B. (34) iz Valbandona zbog izazivanja nesreće s poginulom osobom u kojoj je jedna osoba teže, a još jedna lakše ozlijeđena, izrekao bezuvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od godinu i šest mjeseci. Prvostupanjskom je presudom Serđo B. bio uvjetno osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu s trogodišnjim rokom provjeravanja.

Prometna nesreća za koju je proglašen krivim dogodila se 19. lipnja 2004. godine oko 6.15 sati na cesti Fažana - Pula. Vozač, koji je tada imao 22 godine, upravljao je cliom prema Puli pod, utvrdili su vještaci, utjecajem 1,69 promila alkohola u krvi. Dolaskom do kućnog broja 84 gdje je brzina kretanja ograničena na 60 km/h on je vozio brzinom od oko 91,57 km/h te je izlaskom iz dugog zavoja ulijevo počeo s pretjecanjem mercedesa pulskih oznaka, kojim je u istom smjeru, prema Puli, upravljao P. J.

Uslijed alkoholom bitno smanjenih vozačkih sposobnosti i prevelike brzine vozač je izgubio nadzor nad cliom te je prednjim desnim dijelom udario u zemljani nasip izvan desne strane kolnika. Od toga se clio zaokrenuo na cesti za 180 stupnjeva i udario stražnjim dijelom u stablo izvan desne strane kolnika pri čemu je putnica u cliju, slovenska državljanka Valentina R. (26) zadobila teške ozljede od kojih je četiri dana kasnije preminula.

U istom se vozilu kao putnica nalazila i tada 24-godišnja slovenska državljanka Melita M. koja je također zadobila višestruke teške ozljede, dok je Petar R. zadobio lakše ozljede.

Iz obrane okrivljenog proizlazi da je večer prije prometne nesreće s društvom na Puntiželi slavio rođendan prijatelja Petra R. te da su s njima, između ostalih, bile i Valentina i Melita. Na obali su ostali do jutra, a društvo je inzistiralo da se ode negdje na kavu. Kako Serđo B. nije bio sa svojim autom, tako ga je prijatelj odvezao do kuće gdje je uzeo clio i otišao do odmarališta MUP-a u Valbandonu. No, tamošnji restoran nije bio otvoren pa su se dogovorili da odu na kavu u Pulu. Pritom je Serđa B. zaustavio Petar R. i pitao ga da ide s njim u vozilu, a poveli su sa sobom i Valentinu i Melitu koje su sjele na stražnje sjedište. U svojoj je obrani Serđo B. naveo da mu je s desne strane, na dijelu ceste gdje se Fažanska spaja s cestom koja dolazi iz pravca Puntižele izletjelo jedno crno vozilo koje je pokušao zaobići pa je prešao cliom na lijevu stranu ceste. Naveo je da je vjerojatno tada zahvatio bankinu i živicu s lijeve strane što ga je odbacilo u desnu stranu, a što se dalje događalo nije se sjećao. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter