Nakon 11 dana iz spilje izvučen njemački speleolog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Teško ozlijeđeni speleolog koji je u njemačkim Alpama punih jedanaest dana bio zarobljen na dubini od tisuću metara pod zemljom, u četvrtak je uspješno izvučen na površinu, rekao je glasnogovornik spasilačke službe u bavarskom gradu Berchtesgadenu.

Pedesetdvogodišnji njemački speleolog Johan Westhauser zadobio je ozljede glave i grudnog koša kad ga je 8. lipnja na dubini od oko 1.000 metara pogodio kamen i teško ga ozlijedio. Zajedno s dvojicom kolega istraživao je unutrašnjost najdublje njemačke spilje u Riesending-Schachthoehleu na granici s Austrijom.

Jedan od kolega nakon nesreće je ostao s njim, a drugi je krenuo po pomoć. Za prolazak kilometar dugog uspona i izlazak iz spilje trebalo mu je 12 sati.

Oko 70 spasilaca iz Njemačke, Austrije, Italije, Švicarske i Hrvatske jedanaest je dana bilo angažirano na izvlačenju Westhausera iz spilje. Posao je bio iznimno težak i zamršen jer speleolog zbog ozljeda nije mogao samostalno stajati, a uspon do vrha moguć je isključivo kroz krajnje strme i uske prolaze u spilji.

Westhauser je bio jedan od istraživača koji su otkrili sustav spilja Riesending, dubok 1.148 metara, ukupne dužine tunela, prolaza i spilja od 19,2 kilometra.

Činjenica da je u operaciji spašavanja sudjelovalo 26 pripadnika hrvatske Gorske službe spašavanja (GSS), više od trećine ukupnog broja spasilaca, veliko je priznanje stručnosti i spremnosti hrvatskih spasilaca. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter