Nakon 10 godina pobjeda lijevog centra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danska koalicija lijevog centra pobijedila je na parlamentarnim izborima nakon desetogodišnje vladavine stranaka desnog centra. Premijer Lars Lokke Rasmussen priznao je poraz i najavio je da ce danskoj kraljici podnijeti ostavku svoje vlade, prenose u petak agencije.

Celnica socijaldemokrata Helle Thorning-Schmidt (44) postat ce prva premijerka u danskoj povijesti. "Uspjeli smo. Danas je dan promjene", rekla je Thorning-Schmidt svojim oduševljenim pristašama.

Nova premijerka usredotocit ce se na povecanje državne potrošnje, povecanje poreza imucnijim gradanima te na neobican plan prema kojemu ce svaki zaposlenik dnevno raditi 12 minuta dulje. Prema mišljenju koalicije, tjedno produljenje radnog vremena za jedan sat pridonijet ce poticaju ekonomskog rasta.

Desnica, koju cine liberali premijera Rasmussena (47), konzervativci, kršcanski demokrati, Liberalni savez i populisticka Stranka danskog naroda (DF), vodila je zemlju deset godina, za vrijeme najveceg gospodarskog pada nakon Drugoga svjetskog rata.



Za osnivanje nove vlade trebat ce više tjedana, kako se ocekuje. Koalicija bi u parlamentu, koji ima 179 mjesta, mogla imati vecinu od najmanje pet mandata, a konacan broj ovisi o rezultatima koji ce stici s Grenlanda.

Analiticari su ranije ocijenili da su Danci umorni od manjinske liberalno-konzervativne koalicije koja se održala na vlasti zahvaljujuci neformalnom sporazumu sa strankom krajnje desnice DF-om. Ta stranka koju vodi Pia Kjaersgaard poduprla je vladu desnog centra u zamjenu za imigrantske mjere koje su bile medu najstrožima u Europi.

U središtu ove predizborne kampanje bilo je gospodarstvo pod prijetnjom svjetske financijske krize i recesije kojoj je ove godine Danska za dlaku izbjegla s rastom od 1 posto u drugom tromjesecju.

Analiticari drže da pobjeda oporbe nece donijeti bitno drukciju gospodarsku politiku, jer i vlada i oporba za 2012. barataju deficitom od 80 do 90 milijardi kruna. Na politickoj razini socijaldemokrati i njihovi saveznici obecali su mijenjati imigracijsku politiku te vrlo spornu kontrolu granicu koja je ove godine ponovno uvedena na poticaj DF-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter