Nakon 10 godina oslobođena krivnje za požar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon deset godina pravomoćnom presudom Županijskog suda u Rijeci konačno je okončan postupak protiv bivše ravnateljice Općinske knjižnice i čitaonice u Jelsi, danas 67-godišnje Marije Huljić-Plantarić. Oslobođena je optužbe da je neugašenim opuškom izazvala požar u najstarijoj narodnoj knjižnici na dalmatinskim otocima. U plamenu je nestao cijeli fundus knjižnice s oko deset tisuća knjiga te krovište stare općine u Jelsi, a šteta je procijenjena na oko 1,6 milijuna kuna.

U cijelom slučaju dolazilo je do nevjerojatnih obrata, a sve u režiji zaposlenika MUP-a. Prvo je naime Huljić-Plantarić prijavljena zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. Nakon očevida se utvrdilo da je požar krenuo s prvog kata zgrade, gdje se bivša ravnateljica u popodnevnim satima nalazila te je na temelju rezultata očevida i pronađenog opuška podignuta optužnica. Kako je tijekom prvog suđenja pokazalo vještačenje stručnjaka iz Centra "Ivan Vučetić", požar je krenuo upravo odatle. Kako je ishodište požara locirano na katu biblioteke, tako je i prva presuda za bivšu ravnateljicu bila osuđujuća. Koncem svibnja 2006. godine dobila je 10 mjeseci uvjetno na dvije godine odlukom suda u Hvaru. Njena žalba je potom prihvaćena da bi na ponovljenom suđenju došlo do pravog kopernikanskog obrata. Pojavljuje se iznenada video snimka i fotografije tijeka požara koje su do tada bile nepoznate i nedostupne javnosti. Štoviše, taj dokazni materijal je sudu priložio branitelj optužene tek 20. studenog 2012. godine, a snimku je inače napravio djelatnik Policijske postaje Hvar!

Ta je snimka izvan objekta, na kojoj se vidi da gori krovište, a tek nakon urušavanja se požar širi na prvi kat i prostor knjižnice, dovela do oslobađajuće presude. Vještaci Nenad Papić i Renato Pačelat su nakon uvida u te nove dokaze složno izjavili da su u pitanju potpuno nove činjenice te da je iz snimki jasno da je požar krenuo s gornjih etaža, iz potkrovlja. De facto dakle zanemarili nalaze i tragove koje su našli tijekom očevida na samom zgarištu. Nakon takvih iskaza sud u Splitu je oslobodio Mariju Plantarić-Huljić (kojoj je, prema vlastitom priznanju, cijeli ovaj događaj uništio život te je i teško oboljela), a presudu potom potvrdio i viši sud konstatiravši kako je pravilno utvrđeno da požar nije izazvala okrivljenica. (M. MATANA/NL)


Podijeli: Facebook Twiter