Naknadna pamet: Grad Pula vraća Odjel za kulturu

Pulski filmski festival najveći je kulturni događaj Pule (Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)
Pulski filmski festival najveći je kulturni događaj Pule (Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)

Vijećnici pulskog Gradskog vijeća jednoglasno su usvojili odluku o ponovnom uspostavljanju samostalnog gradskog Upravnog odjela za kulturu, a odluka je donesena u sklopu izmjene odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Grada Pule. Mora se priznati da je odluka donesena na radost mnogih. Odjel za kulturu je, naime, ukinut, i pripojen Odjelu društvenih djelatnosti 1. siječnja 2010. godine. Spajanje je izazvalo negodovanje, i pojedinih vijećnika, ali posebno pulskih kulturnjaka koji su smatrali da Pula zaslužuje više.

Donošenjem Kulturne strategije Grada Pule 2014. - 2020. krajem listopada ove godine, ta se želja i pretpostavka ostvarila jer je utvrđena potreba za osnivanjem samostalnog upravnog odjela za kulturu. Za potrebe realizacije programa, aktivnosti i projekata Odjela, planirana su sredstva u visini od 30,2 milijuna kuna. Idućih dana, do raspisivanja natječaja za odabir pročelnika, gradonačelnik Boris Miletić će donijeti odluku kojom će privremeno ovlastiti osobu koja će obavljati poslove iz djelokruga pročelnika. Pretpostavlja se da će to biti Jasmina Nina Kamber koja je na kraju vodila s kulturnjacima izradu Kulturne strategije, a koja je do sada bila zamjenica pročelnika Odjela društvenih djelatnosti.

Već prilikom usvajanja Kulturne strategije mnogobrojni pulski kulturnjaci i udruge koji su sudjelovali u njenoj izradi sugerirali su povratak "svog" odjela preko kojeg bi lakše ostvarivali programe. Stoga ne kriju zadovoljstvo odlukom Gradskog vijeća. Prvi pročelnik za kulturu u Gradu Puli, akademski kipar Eros Čakić, dobro zna koliko je Odjel za kulturu važan.

- Ne kažem da kultura kroz Odjel društvenih djelatnosti nije funkcionirala dobro, ali zbog puno zbivanja i velikih potreba u kulturi, te posebno nove Kulturne strategije, nužno je imati Odjel za kulturu. Za Pulu je on iznimno bitan jer je sama kultura bitan segment ovog grada i naravno da pozdravljam ovakvu odluku Vijeća. Sigurno će našim kulturnjacima biti lakše sada, ne samo zbog financiranja preko novog odjela već će puno lakše ostvarivati programe putem specijaliziranog odjela, ali i razvijati nove ideje i sadržaje. Zato je odjel kulture bio nužan, komentirao je Čakić. (Nera SOFTIĆ i Goran ROJNIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter