Naknade žrtvama kaznenog djela od 5.000 do 70.000 kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na dan ulaska Hrvatske u Europsku uniju, 1. srpnja ove godine na snagu je stupio Zakon o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela kojim su propisana prava i postupak prilikom ostvarivanja prava žrtava na naknadu.

Pri ministarstvu pravosuđa stoga je oformljen poseban Odjel za naknade u kaznenim postupcima, a pravo na naknadu imaju žrtve kaznenog djela s elementima nasilja počinjenog s namjerom na teritoriju Republike Hrvatske nakon 1. srpnja 2013.

Odjel obrađuje predmete novčanih naknada za žrtve kaznenih djela, kao i predmete naknade štete za neutemeljeno uhićene i neopravdano osuđene osobe. Novac za obeštećenje žrtvama isplaćuje se, doznajemo u Ministarstvu pravosuđa, iz državnog proračuna.

Odjel zaprima zahtjeve za naknadu žrtava kaznenih djela, daje upute i informacije podnositeljima zahtjeva, izrađuje nacrte odluka te obavlja sve administrativno-tehničke poslove za potrebe Odbora za novčanu naknadu žrtvama kaznenih djela koji odlučuje o pravu na naknadu.

Žrtva može ostvariti pravo na naknadu za troškove liječenja, izgubljenu zaradu (do iznosa od 35.000 kuna), a bliski krvni srodnik preminule žrtve ima pravo na naknadu zbog gubitka zakonskog uzdržavanja do iznosa od 70.000 i pogrebnih troškova do iznosa od 5.000 kuna.

Pravo na naknadu imaju državljani Hrvatske odnosno državljani države članice Europske unije ili osobe koje imaju prebivalište na teritoriju EU. Osobe će ostvariti pravo na naknadu ako su pretrpjele teške tjelesne ozljede ili im je zbog kaznenog djela teško narušeno zdravlje, ako je kazneno djelo prijavljeno ili evidentirano policiji ili državnom odvjetništvu u roku od šest mjeseci od dana počinjenja kaznenog djela, neovisno je li počinitelj poznat ili nije. (M. KOŠTA)
 

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter