Naknade za antene 300-500 € mjesecno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Naknada za postavljanje antena mobilnih operatera na razne, cesto i vrlo "kreativne" lokacije, i danas je tabu tema, o tome oni koji novac ubiru ne vole govoriti, osobito ako je takva antena postavljena na njihovom zemljištu ili posjedu, dok mobilni operateri naknadu smatraju poslovnom tajnom.

Posljednji slucaj postavljanja antene na krov kuce gradskog vijecnika Janka Žužica u Valdebeku ponovno je otvorio takvu raspravu jer susjedi nagadaju da se radi o 1.200 eura mjesecno koje je operater unaprijed platio Žužicu za pet godina - pa se spominje iznos od ukupno pola milijuna kuna, dok istovremeno Žužic ne želi otkrivati te tajne iz ugovora koji ima s operaterom.

Pregledavanjem naše arhive od zadnjih pet godina moguce je steci kakvu-takvu sliku o cijeni koju su mobilni operateri voljni platiti za najam krova, zvonika ili komad privatnog terena, iako ona cesto djeluje netransparentno. A dakako, ovisi o lokaciji i vrsti uredaja.

Za šest antena Rojc dobiva 700 eura mjesecno


Jedan od najpoznatijih pulskih "rasadnika" antena je Centar gradskih udruga Rojc, ciji krov po zadnjim informacijama u lažnim dimnjacima krije cak šest primjeraka. Zahvaljujuci najmu, budžet nekadašnje vojarne je bogatiji za 260 tisuca kuna, odnosno za nešto više od 700 eura mjesecno. Osim toga, 2008. godine pisali smo da su u jednom periodu mobilni operateri morali do raskida ugovora placati mjesecno i po tisucu eura po lokaciji.

Blok zgrada u Ulici Veruda predstavlja drugi nezanemariv primjer, a kao što smo i mi pisali, svako postavljanje antene bilo je popraceno bukom stanara. Unatoc tome, danas krov iznad ulaza 13 i 21 ugošcuje najvjerojatnije deset antena. Za jednu je 2008. bio dogovoren najam od 175 kuna mjesecno za svaki stan ili ukupno za 36 stanova 75.600 kuna godišnje.

Ponekad operateri umjesto novca obecavaju ugradnju dizala, a kako pokazuje primjer poznate Crvenkapice u Divkovicevoj ulici, cjenkanje je prilikom sklapanja ugovora dobrodošlo jer može poluciti vrlo dobre rezultate. Tako je neodlucnost tamošnjih stanara prestala nakon što je prvotna ponuda s 50 povecana na 80 tisuca kuna, uplacenih u pricuvu.

Antena od milijun i pol kuna


Po procjeni Gradskog poglavarstva, krov zgrade na adresi Giardini 2 vrijedi 12 tisuca eura godišnje, koliko je 2008. zatraženo za zakup dijela prostora, dok upola manje dobiva župni ured premanturske crkve. Njezin turanj, kako ga domace stanovništvo zove od milja, danas krije osam antena, a je li u 500 eura mjesecno ukljucen najam svih njih ostaje upitno.

Isto toliko bio je voljan platiti 2007. jedan mobilni operater za osam cetvornih metara krova nekadašnje zgrade Rivijere na pazinskom Trgu slobode, dok je godinu prije za 300 eura mjesecno u zakup dan krov zgrade u Labinu, Prilaz Griža 9.

Što se tice zemljišta, nagadalo se da vlasnici primaju mjesecnu naknadu od otprilike 2.000 kuna ili nešto manje od 300 eura. U korist toj informaciji govori primjer opcinskog zemljišta izmedu Krnice i Krnickog Porta, za koji je 2008. operater nudio naknadu od 2.500 kuna mjesecno.

Za šlag na torti zaslužno je pak porecko poglavarstvo. Iste godine ono je odobrilo jednom operateru postavljanje antena na stupove reflektora na nogometnom igralištu "Veli Jože" uz Osnovnu školu Porec, i to za naknadu od 1,5 milijuna kuna. (I. N. TURKOVIC)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter