Naknade utrostručuju cijenu vode u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što se od 1. siječnja PDV na vodne usluge plaća po stopi od 13, a ne od 10 posto, cijena pulskog Vodovoda za kubik vode iznosi 5,59 kuna, dok je kubik vode Istarskog vodovoda Buzet 4,99 kuna za domaćinstvo (to društvo opskrbljuje Bujštinu, Buzeštinu, Rovinjštinu i Poreštinu).

Pulski vodovod uz tu cijenu obračunava i još pola kune naknade po kubiku za razvoj vodoopskrbe pa ona realno i prelazi šest kuna. Labinski vodovod pak kubik cijeni 5,65 kuna.

U to treba uračunati i fiksni dio osnovne cijene koji se plaća jednom mjesečno po vodomjeru, 10,17 kuna za Istarski vodovod te 6,78 kuna za pulski, ali i mjesečni fiksni dio komunalnim poduzećima za vodne usluge.

Ono što najviše opterećuje ukupne račune za vodu niz je naknada koje se po utrošenom kubiku namiruju - za zaštitu voda, razvoj odvodnje, skupljanje, pročišćavanje i drugo.

Dakle, domaćinstva prvi kubik (s uračunatim fiksnim mjesečnim dijelom po vodomjeru) na području Pule plaćaju 24,5 kune, a svaki sljedeći 13,2 kune, što je drastična razlika u odnosu na osnovnu cijenu. Uzmimo za primjer Poreč, kojeg vodom opskrbljuje Istarski vodovod. Tamošnja domaćinstva prvi kubik u mjesecu plaćaju 26,5 kuna, dok svaki sljedeći košta 11,8 kuna.

Koliko naknade podižu cijenu vode kazuje podatak da domaćinstva s kanalizacijom na području grada Pule deset kubika mjesečno plaćaju 143,43 kune! Na primjeru Novigrada, grada u kojem naknade najviše opterećuju račun za vodu u domaćinstvima, deset kubika mjesečno potrošače stoji čak 163,71 kunu. Kada ovim ciframa pridodamo i 1,5 kuna veću naknadu Hrvatskih voda za korištenje voda, pulska će domaćinstva račun dobivati na iznos od 158,4 kune, a novigradska na 178,7 kuna za deset prostornih metara. (piše Z. STRAHINJA)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter