Naknada za 2.500 nezaposlenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od ukupno 5.384 evidentirane nezaposlene osobe, koliko ih je na pulskom Zavodu za zapošljavanje bilo koncem srpnja, njih 2.554 ili oko 47 posto koristi pravo na novcanu naknadu. U odnosu na kolovoz prošle godine, u pulskom zavodu, koji pokriva cijelu Istru, broj korisnika prava na novcanu naknadu povecao se za 22 posto. Dakle, naknadu u Istri ove godine prima cak 460 osoba više.

"Zadnjim dopunama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, koje su na snagu stupile pocetkom kolovoza, maksimalna novcana naknada je limitirana pa po novom izracunu ona više ne ovisi o prosjecnoj placi, nego je vezana uz minimalnu placu. Najveci moguci iznos naknade u prvih 90 dana sada je limitiran na 2.251,2 kune, za razliku od prijašnjih 3.624,6. Nakon 90 dana to se smanjuje na 80 posto iznosa minimalne place ili 1.800,96 kuna", veli Ljiljana Paronic, pravnica pulskog zavoda.

Najcešce korisnike naknade, kaže, teško je odrediti jer u tu grupu spadaju nezaposleni iz raznih kategorija. Ipak, dosad su korisnici najcešce bili sezonci te dugotrajno nezaposleni, a sad ima sve više onih koji prvi put ostvaruju pravo na novcanu naknadu. "Koliko ce dugo netko primati naknadu, ovisi o stažu koji je ostvario u radnom odnosu. Najmanje 90 dana se isplacuje naknada za radni staž od devet mjeseci do dvije godine, a maksimalno se može isplacivati 450 dana, i to za staž veci od 25 godina. Postoji i mogucnost da osoba ostvari pravo na takozvanu trajnu novcanu naknadu, koja traje do ispunjenja uvjeta za mirovinu, a mogu je ostvariti oni koji imaju ukupno 32 godine staža provedenog na radu - u radnom odnosu ili na bolovanju uz naknadu place. No, i njima je najviša naknada smanjena - nakon godinu dana korištenja novcane naknade pa do ispunjenja uvjeta za mirovinu takve su osobe do kolovoza dobivale 40 posto prosjecne place, odnosno 2.071,2 kune, a od 1. kolovoza to je smanjeno na 1.350,72", rekla nam je Paronic.

Pravo na novcanu naknadu nezaposlena osoba gubi ako se zaposli, ode u mirovinu, postane poljoprivredni osiguranik ili otvori vlastitu tvrtku s poslovnim udjelom vecim od 25 posto, ili pak obrt, no isplata naknade može se obustaviti i iz drugih razloga. Primjerice, ako se korisnik ne javi zavodu jedanput mjesecno, potom za vrijeme trajanja obrazovanja na koje ga uputi zavod, tijekom dragovoljnog služenja vojnog roka, u slucaju izdržavanja kazne zatvora do tri mjeseca, za vrijeme pritvora ili volonterskog rada i tijekom ostvarivanja prava na rodiljnu/roditeljsku/posvojiteljsku ili skrbnicku poštedu od rada.


Podijeli: Facebook Twiter