Naknada potomcima Skenderbega

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nevjerojatno, ali istinito: talijanska država morat ce potomcima albanskog junaka kneza Skenderbega, koji se borio protiv Turaka na strani Venecijanaca, isplatiti rekordnu naknadu u visini od 950.000 eura za imovinu u Šibeniku koju su jugoslavenske vlasti nakon rata konfiscirale. Uz potomke albanskog narodnog heroja, dio naknade dobit ce i potomci Giacinta Mattazzija (1880.-1950.), talijanskog državljanina koji je bio suvlasnik nekoliko palaca, kuca i zemljišnih parcela oko Šibenika.

Isplata naknade ne predstavlja narocitu vijest jer se to dogada nekim ustaljenim redom, a trenutno je na cekanju 12.000 molbi iza kojih stoji od trideset do cetrdeset tisuca osoba, nasljednika i njihovih potomaka. No, prvi put talijanska se država našla u situaciji da mora isplatiti nevjerojatno visok iznos, i to na temelju presude suda u Veneciji koji je uvažio zahtjeve potomaka vlasnika imovine, a narocito rezultat vještacenja na temelju kojeg je izvršena procjena vrijednosti nekretnina.

Naime, da se potomci Skenderbega nisu oslonili na sud, vjerojatno bi dobili naknadu dvadeset i više puta nižu od procijenjene, odnosno otprilike isti iznos koji se inace isplacuje optantima po kriterijima talijanskog nadležnog ministarstva. Zbog toga je presuda suda u Veneciji opasan presedan koji bi mogao povuci cijelu lavinu sudskih sporova.

Jedan od celnika esulskih udruga Lucio Toth, bivši zastupnik u talijanskom parlamentu, izjavio je za tršcanski Il Piccolo da je sudski put valjano rješenje, ali teško primjenjivo jer je postupak izuzetno skup pa veci dio esula nema financijsku mogucnost poput potomaka Skenderbega i Mattazzija. Dodao je da bi bilo najpametnije da se esuli udruže i pokušaju zajednickom akcijom ishoditi preko suda pravedniju naknadu za napuštenu imovinu.


Podijeli: Facebook Twiter